NASA marsaeigiui nepavyko paimti uolienų mėginių

NASA marsaeigis „Perseverance“ panaudojo grąžtą Marso paviršiui tyrinėti, bet per pirmąjį bandymą nesugebėjo surinkti uolienų mėginių, kurie turėtų būti per vėlesnes misijas parskraidinti į Žemę ir išanalizuoti mokslininkų.

NASA marsaeigiui nepavyko paimti uolienų mėginių.<br>NASA iliustr.
NASA marsaeigiui nepavyko paimti uolienų mėginių.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2021, 10:17 AM

JAV kosmoso agentūra penktadienį paskelbė nuotraukų, kuriose šalia marsaeigio matyti krūvelė uolienų dulkių ir išgręžta skylė.

Tačiau aparato į Žemę atsiųsti duomenys parodė, kad mėginimas paimti pirmąjį uolienų mėginį ir sudėti jį į sandarią titaninę kapsulę nepavyko.

„Nors tai nėra „sėkmė po pirmosios skylės“, kaip tikėjomės, imantis naujų dalykų visuomet esama rizikos“, – sakoma NASA misijos vadovo Thomas Zurbucheno pranešime.

„Esu tikras, kad tam išspręsti turim tinkamą komandą, ir atkakliai sieksime sprendinio, kad užtikrintume būsimą sėkmę“, – pridūrė jis.

Skylės išgręžimas buvo pirmasis žingsnis per mėginių rinkimo etapą, turintį trukti apie 11 dienų. Tikimasi, kad šie tyrimai padės aptikti senovinių Marso mikroorganizmų pėdsakų, galėjusių išlikti seniai išdžiūvusio ežero nuosėdose.

Mokslininkai taip pat tikisi geriau suprasti Marso geologinę sandarą.

„Perseverance“ prieš daugiau nei metus startavo iš Floridos. Didelio šeimyninio automobilio dydžio marsaeigis vasario 18 dieną nusileido Jezero krateryje.

Mokslininkų nuomone, prieš 3,5 mlrd. metų šiame krateryje telkšojo gilus ežeras, kurio sąlygos galėjo būti tinkamos nežemiškai gyvybei.

NASA planuoja, kad „Perseverance“ surinks apie 30 uolienų mėginių, kuriuos 4-ojo dešimtmečio viduryje planuojama parskraidinti į Žemę ir išanalizuoti tobulesniais prietaisais negu tyrimų instrumentai, kuriuos šiuo metu įmanoma nuskraidinti į Marsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.