„SpaceX' rengia pirmą civilių įgulos skrydį į Žemės orbitą Kartu kils ir Lietuvos trispalvė

„SpaceX“ netrukus galės atsakyti į išsikeltą klausimą, ar gali keturi niekada kosmose nebuvę žmonės po vos kelių pasirengimo mėnesių tris dienas skrieti orbita aplink Žemę.

„SpaceX“ trečiadienį rengia savo pirmą turistinį skrydį į kosmosą ir tai taip pat bus bendrai pirmas kartas, kai vien privačių asmenų įgula skris orbita aplink mūsų planetą.<br> „Shift4 Payments“ nuotr.
„SpaceX“ trečiadienį rengia savo pirmą turistinį skrydį į kosmosą ir tai taip pat bus bendrai pirmas kartas, kai vien privačių asmenų įgula skris orbita aplink mūsų planetą.<br> „Shift4 Payments“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-15 14:45

Kompanija trečiadienį rengia savo pirmą turistinį skrydį į kosmosą ir tai taip pat bus bendrai pirmas kartas, kai vien privačių asmenų įgula skris orbita aplink mūsų planetą.

Penkias valandas truksiantis misijos „Inspiration4“ startui palankus periodas prasidės 20 val. 2 min. vietos (ketvirtadienį 3 val. 2 min. Lietuvos) laiku.

Raketa „Falcon 9“ su kapsule „Dragon“ smaigalyje pakils iš legendinio paleidimo komplekso 39A NASA Kennedy kosmoso centre Floridoje. Iš šios starto aikštelės į Mėnulį išskrido misija „Apollo 11“.

„SpaceX“ erdvėlaivis pakils į 575 km aukštį, aukščiau nei skrieja Tarptautinė kosminė stotis (TKS).

Skrydžiui baigiantis keturi amerikiečiai nusileis vandenyne netoli Floridos krantų. Kapsulės kritimą lėtins didžiuliai parašiutai.

Už misiją sumokėjo 38 metų Jaredas Isaacmanas, kažkada išmestas iš mokyklos ir įkūręs įmonę „Shift4 Payments“.

„SpaceX“ neskelbia, kiek jam tai atsiėjo, bet kaina gali siekti dešimtis milijonų dolerių (eurų).

„Suprantame, kaip mums pasisekė“, – antradienį trumpoje spaudos konferencijoje sakė J. Isaacmanas.

Į kelionę jis pasikvietė dar tris žmones, atrinktus konkurso būdu.

Vėžiu sirgusi 29 metų Hayley Arceneaux yra gydytojo asistentė ir bus jauniausias orbitoje pabuvojęs amerikietis, taip pat pirmasis į kosmosą nuskridęs žmogus su protezu. Titano strypu yra pakeista dalis jos šlaunikaulio.

42 metų Chrisas Sembroski anksčiau dirbo JAV oro pajėgose, o dabar – aviacijos industrijoje.

51 metų geologijos profesorė Sian Proctor 2009-aisiais tik per plauką nebuvo atrinkta į NASA astronautus. Ji bus tik ketvirtoji moteris afroamerikietė, skrisianti į kosmosą.

Kils ir lietuviška trispalvė

Lrytas.lt primena, kad su šia įgula į Žemės orbitą kils ir 1x1,5 m dydžio Lietuvos vėliava. J.Isaacmano įmonė turi filialą ir Lietuvoje, tad verslininkas pasisiūlė su savimi į skrydį pasiimti ir Lietuvos trispalvę, ir ten ją išskleisti.

Kaip pranešama, vėliau kosmose pabuvojusi Lietuvos vėliava bus eksponuojama Lietuvos etnokosmologijos muziejuje Molėtuose

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.