Grupė astronautų grįš į Žemę iš TKS nesulaukę pamainos

Keturi astronautai anksti pirmadienį grįš į Žemę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) po ilgiau kaip šešis mėnesius trukusio darbo kosmose, pranešė NASA.

Grupė astronautų grįš į Žemę iš TKS nesulaukę pamainos.<br>Unsplash.com asociatyvi nuotr.
Grupė astronautų grįš į Žemę iš TKS nesulaukę pamainos.<br>Unsplash.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2021, 10:53 AM, atnaujinta Nov 8, 2021, 10:05 AM

Ekspedicijos „Crew-2“ nariai, įskaitant du astronautus iš Prancūzijos ir Japonijos, grįš į Žemę anksčiau, nei atvyks juos pakeisti turintys įgulos nariai. Naujos ekspedicijos erdvėlaivio startas buvo kelis kartus atidėtas dėl nepalankių orų.

Vėlai penktadienį paskelbtame NASA pranešime sakoma, kad „Crew-2“ nariai grįš į Žemę „ne anksčiau nei pirmadienį, lapkričio 8 dieną, 7 val. 14 min. Rytų pakrantės (14 val. 14 min. Lietuvos) laiku, nusileisdami ant vandens prie Floridos pakrantės“.

„Mums ruošiantis išvykti apima karčiai saldus jausmas. Gali būti, kad mums niekada nebeteks sugrįžti ir pamatyti TKS, bet tai išties stebuklinga vieta“, – anksčiau penktadienį iš kosminės stoties sakė prancūzų astronautas Thomas Pesquet.

„Esu labai dėkingas, kad kažkada žmones aplankė svajonė apie TKS, ir tuomet jie ėmėsi sunkaus darbo, kad tai įgyvendintų ir pastatytų ją visų labui“, – pridūrė Th.Pesquet.

Bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivis „Endeavour“, „Crew Dragon“ tipo pilotuojama kapsulė, nuo TKS atsiskirs sekmadienį 20 val. 5 min. Lietuvos laiku ir pradės kelionę namo. Sugrįžimo trukmė gali būti įvairi, nelygu kapsulės trajektorija. Jeigu numatytoje nusileidimo vietoje orai nebūtų palankūs, „Endeavour“ gali atsiskirti pirmadienį ir nusileisti kitoje vietoje, nurodė NASA.

Abi šios misijos rengiamos NASA bendradarbiaujant su „SpaceX“, dabar reguliariai organizuojančia skrydžius į TKS iš Jungtinių Valstijų. „SpaceX“ nešančioji raketa „Crew-3“ ekspedicijos narius turėtų išskraidinti į TKS iš Kennedy kosminio centro Floridoje. Astronautai kelias pastarąsias dienas leido karantine.

JAV astronautė Megan McArthur sakė esanti įsitikinusi, kad nesugebėjimas nuskraidinti į TKS naujos pamainos prieš išvykstant dabartinės ekspedicijos dalyviams tėra laikinas sutrikimas.

„Be abejo, tai nėra optimalu“, – penktadienį sakė M.McArthur. – Tačiau esame pasiruošę su tuo susitvarkyti. Kosminės kelionės kupinos tokių mažyčių iššūkių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.