TKS astronautai erdvėlaiviu „SpaceX“ sugrįžo į Žemę

TKS astronautai erdvėlaiviu „SpaceX“ sugrįžo į Žemę

Iš Tarptautinės kosminės stoties sugrįžusi NASA astronautė Megan McArthur.<br> AP / Scanpix nuotr.
Iš Tarptautinės kosminės stoties sugrįžusi NASA astronautė Megan McArthur.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 8:18 AM

Keturi astronautai, pusmetį įtemptai dirbę Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), vėlai pirmadienį sugrįžo į Žemę, bendrovės „SpaceX“ sukurtam erdvėlaiviui nusileidus į vandenį prie Kalifornijos krantų, parodė tiesioginė NASA transliacija.

Šilumos skydas veikė nepriekaištingai, kai įskriejusi į Žemės atmosferą kapsulė „Dragon“ mažino greitį veikiant trinčiai su oru. Paskui ji išskleidė tris didelius parašiutus ir sklandžiai nusileido Meksikos įlankoje 22 val. 33 min. vietos (antradienį 5 val. 33 min. Lietuvos) laiku.

Pasibaigus pilotuojamai misijai „Crew-2“, kapsulę namo partempė laivas, o joje esantys astronautai sraigtasparniu buvo parskraidinti į sausumą.

Balandžio 24 dieną į TKS atvykusi įgula – du amerikiečiai, prancūzas ir japonas – atliko šimtus eksperimentų ir padėjo atnaujinti stoties saulės baterijas.

Jie įlipo į erdvėlaivį „Endeavour“ – „Crew Dragon“ tipo pilotuojamą kapsulę – ir 19 val. 5 min. Grinvičo (21 val. 5 min. Lietuvos) laiku atsijungė nuo TKS, pranešė NASA.

Paskui „Endeavour“ maždaug pusantros valandos skriejo aplink stotį ir fotografavo aplinką – tai buvo pirmoji tokia misija nuo 2018 metų, kai panašų manevrą atliko Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“.

Daugiausia autonomiškai skridusios „Dragon“ priekinio liuko viršuje yra nedidelis apskritas iliuminatorius, pro kurį astronautai galėjo nukreipti savo fotoaparatus.

„Didžiuojuosi, kad dar kartą atstovavau Prancūzijai kosmose! Kita stotelė – Mėnulis?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos kosmoso agentūros (EKA) astronautas Thomas Pesquet.

Įgula, be kita ko, stebėjo planetos paviršių, siekdama užfiksuoti žmogaus veiklos sukeliamus pokyčius ir įvairius gamtos reiškinius. Astronautai taip pat augino aitriąsias paprikas ir tyrinėjo kirminus, kad būtų galima geriau suprasti žmogaus savijautos pokyčius kosmose.

Ekspedicijos „Crew 2“ sugrįžimas į Žemę buvo atidėtas vienai dienai dėl stipraus vėjo.

Dėl nepalankių oro sąlygų ir, kaip nurodė NASA, „nedidelės medicininės problemos“, buvo nukeltas ir kitos astronautų grupės – „Crew-3“ – misijos startas. Dabar planuojama, kad jis įvyks trečiadienį.

Iki tol TKS dirbs tik trys žmonės – du Rusijos kosmonautai ir vienas JAV astronautas.

2020 metais „SpaceX“ pradėjo teikti astronautams gabenimo į TKS paslaugas. Tokiu būdu buvo panaikinta devynerius metus, nuo daugkartinių erdvėlaivių programos „Space Shuttle“ pabaigos, trukusi JAV priklausomybė nuo rusiškų raketų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.