NASA atideda savo misiją į Mėnulį mažiausiai iki 2025-ųjų

JAV kosmoso agentūra NASA mažiausiai iki 2025 metų atidėjo savo planuotą misiją nugabenti JAV astronautus į Mėnulį.

 JAV kosmoso agentūra NASA mažiausiai iki 2025 metų atidėjo savo planuotą misiją nugabenti JAV astronautus į Mėnulį (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 JAV kosmoso agentūra NASA mažiausiai iki 2025 metų atidėjo savo planuotą misiją nugabenti JAV astronautus į Mėnulį (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 11:20 AM, atnaujinta Nov 10, 2021, 12:52 PM

„Agentūra teikia pirmenybę kuo greitesniam ir saugesniam sugrįžimui į Mėnulį“, – antradienį pranešėNASA administratorius Billas Nelsonas. Jis pažymėjo, kad pirmasis žmonių nusileidimas ant Žemės palydovo paviršiaus pagal agentūros „Artemis“ programą „yra tikėtinas ne anksčiau kaip 2025 metais“.

Pirminiame „Artemis“ tvarkaraštyje pirmasis JAV astronautų nusileidimas Mėnulyje per 50 metų buvo numatytas iki 2024-ųjų. Apie tai 2019 metais paskelbė buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija. Kadangi misija jau buvo viršijusi savo turimą lėšų ir laiko biudžetą, stebėtojai kurį laiką abejojo, kad šio tvarkaraščio bus paisoma.

Prie misijos atidėjimo taip pat prisidėjo teisiniai ginčai. Po to, kai verslo magnato Elono Musko valdoma kosmoso kompanija „Space X“ balandį sulaukė NASA užsakymo pagaminti pirmąjį komercinį nusileidimo ant Mėnulio įtaisą, „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso valdoma kosmoso įmonė „Blue Origin“ pateikė tai ginčijantį ieškinį, kuris teismuose užtruko kelis mėnesius.

Tačiau penktadienį federalinis teismas galiausiai paskelbė NASA palankų nuosprendį ir agentūra paskelbė toliau bendradarbiausianti su „Space X“.

JAV kol kas yra vienintelė pasaulio šalis, nugabenusi į Mėnulį astronautus. Per šalies „Apollo“ misijas 1969-1972 m. ant Žemės palydovo paviršiaus pabuvojo 12 astronautų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.