TKS išvengė susidūrimo su kosminėmis šiukšlėmis, bet astronautams teko lipti į gelbėjimosi kapsules

Kosminės šiukšlės pralėkė šalia Tarptautinės kosminės stoties (TKS), į erdvėlaivius atsargumo dėlei persikėlusiai įgulai netrukus bus leista sugrįžti į stotį, bet po 1,5 valandos vėl gali tekti imtis tokios pačios atsargumo priemonės dėl kitos pavojų keliančios nuolaužos, pirmadienį pranešė JAV Skrydžių valdymo centras (MCC).

 Kosminės šiukšlės pralėkė šalia Tarptautinės kosminės stoties (TKS), į erdvėlaivius atsargumo dėlei persikėlusiai įgulai netrukus bus leista sugrįžti į stotį, bet po 1,5 valandos vėl gali tekti imtis tokios pačios atsargumo priemonės.<br> 123rf iliustr.
 Kosminės šiukšlės pralėkė šalia Tarptautinės kosminės stoties (TKS), į erdvėlaivius atsargumo dėlei persikėlusiai įgulai netrukus bus leista sugrįžti į stotį, bet po 1,5 valandos vėl gali tekti imtis tokios pačios atsargumo priemonės.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 10:41 AM, atnaujinta Nov 15, 2021, 10:45 AM

Praėjusią savaitę pranešta, kad naktį į 12 lapkričio dieną maždaug 600 m atstumu nuo TKS turi praskrieti Kinijos palydovo „Fengyun 1C“ fragmentas. Siekiant išvengti susidūrimo, stoties orbita buvo pakelta 1 200 metrų.

Pirmadienį astronautai persikėlė į erdvėlaivius „Sojuz“ ir „Crew Dragon“ dėl susidūrimo su šiukšlėmis pavojaus.

Vėliau MCC informavo, kad pirminio pavojaus buvo išvengta.

„Visos TKS sistemos veikia normaliai. Svarstome, ar galėsite grįžti į stotį“, – per NASA transliuotą pokalbį su įgula sakė atstovas MCC.

Anksčiau Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“, remdamasi MCC duomenimis, pranešė, kad TKS netrukus „pateks į galimo suartėjimo su kosminių šiukšlių objektu koridorių“, nors NASA pabrėžė, kad susidūrimo rizika yra „labai maža“.

„Pagal borto instrukcijas, jei TKS priartėtų prie potencialiai pavojingo objekto, įgula suartėjimo metu turi būti erdvėlaivyje“, – nurodė „Roskosmos“.

„Kitas praskriejimas – nuo 8 val. 38 min. iki 8 val. 44 min. (Grinvičo, nuo 10 val. 38 min. iki 10 val. 44 min. Lietuvos laiku). Vėl teks slėptis erdvėlaivyje. Taigi, likus 5–7 min. (...) vėl pereikite į „Sojuz“, – informavo MCC.

2019 metais Rusijos aerokosminių technologijų įmonė CNIIMAŠ pranešė, kad TKS per savo eksploatacijos laikotarpį 25 kartus teko saugotis kosminių šiukšlių. Mažiausias atstumas, kuriuo tokios nuolaužos pralėkė nuo stoties – 720 metrų.

Pernai stotis dukart atliko nuolaužų vengimo manevrus – liepą ir rugsėjį.

Vis dėlto susirūpinimas dėl kosminių šiukšlių pavojaus dar nebuvo visiškai išsklaidytas, nes TKS įgulos nariams vėl teks grįžti į erdvėlaivius, kai prie stoties priartės kita nuolauža, nurodė Skrydžių valdymo centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.