Saulės tyrimų zondas sėkmingai praskriejo arti Žemės ir išvengė kosminių šiukšlių

Saulės tyrimų zondas „Solar Orbiter“ šeštadienį įskriejo į Žemės atmosferos aukštuosius sluoksnius, kad sumažintų greitį ir prasilenktų su jam pavojų kėlusiomis kosmoso šiukšlėmis, pranešė Europos kosmoso agentūra (EKA).

Planuojama, kad aparatas kelerius metus išbus netoli Saulės, tyrinėdamas jos paviršių ir poliarinius regionus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Planuojama, kad aparatas kelerius metus išbus netoli Saulės, tyrinėdamas jos paviršių ir poliarinius regionus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2021, 3:03 PM

„Mūsų stotis Australijoje gavo signalą iš „Solar Orbiter“! – sakoma EKA „Twitter“ pranešime. – Kosminis aparatas saugiai atliko savo vienintelį praskriejimą pro Žemę, prasilenkdamas su žmogaus sukurta šiukšlių pripildyta aplinka.“

Arčiausiai Žemės zondas buvo 6 val. 30 min. Lietuvos laiku. Tuo metu jis skriejo 460 km aukštyje virš planetos paviršiaus. Iki 9 val. 30 min. jis paliko pavojingą zoną ir tęsia savo misiją.

Sumažinęs greitį „Solar Orbiter“ įskriejo į elipsinę orbitą aplink Saulę ir vėliau šešiskart priartės prie Veneros. Pakoregavus orbitą aparatas nuskries Saulės link ir pirmąkart nufotografuos mūsų centrinės žvaigždės ašigalių sritis, būdamas tiesiai virš jų.

Apie 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,32 mlrd. eurų) kainavusi „Solar Orbiter“ misija, bendrai organizuota NASA ir EKA, prasidėjo pernai vasarį ir turėtų trukti apie septynerius metrus. „Solar Orbiter“ tyrimus atlieka nuo gegužės, tačiau pagrindinis misijos etapas prasideda tik šį mėnesį.

Planuojama, kad aparatas kelerius metus išbus netoli Saulės, tyrinėdamas jos paviršių ir poliarinius regionus.

Be įvairių mokslinių tyrimų prietaisų zondas neša specialų nuo kaitros saugantį skydą. Tikimasi, kad aparatas galės saugiai praskrieti už 42 mln. km nuo Saulės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.