Tarptautinė kosminė stotis atliko netikėtą manevrą – siekė išvengti susidūrimo

Tarptautinė kosminė stotis (TKS) penktadienį atliko manevrą, kad išvengtų jos link skriejusios JAV erdvėlaivio nuolaužos, remdamasi Rusijos kosmoso agentūros vadovu, pranešė agentūra „Reuters“.

 Stoties orbita mažiau nei trims minutėms nusileido 310 metrų, siekiant išvengti susidūrimo su 1994 m. JAV į kosmosą paleisto erdvėlaivio nuolauža.<br> Wikimedia Commons.
 Stoties orbita mažiau nei trims minutėms nusileido 310 metrų, siekiant išvengti susidūrimo su 1994 m. JAV į kosmosą paleisto erdvėlaivio nuolauža.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 1:00 PM

„Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas teigė, kad stoties orbita mažiau nei trims minutėms nusileido 310 metrų, siekiant išvengti susidūrimo su 1994 m. JAV į kosmosą paleisto erdvėlaivio nuolauža. D.Rogozinas pridūrė, kad manevras nepaveiks gruodžio 8 d. numatomo „Soyuz MS-20“ raketos paleidimo iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane ir jos vėlesnio prisišvartavimo prie TKS.

Aplink Žemę šiuo metu skrieja daugybė kosminių nuolaužų ar šiukšlių, kurios kelia susidūrimo pavojų su orbitoje esančiais palydovais ar TKS. NASA dėl atitinkamos grėsmės antradienį atidėjo planuotą TKS esančių astronautų išėjimą į atvirą kosmosą sutvarkyti vieną stotyje sugedusią anteną.

JAV pareigūnai praėjusį mėnesį taip pat pranešė, kad Rusijos sprendimas numušti orbitoje esantį neveikiantį palydovą sukūrė nuolaužų debesį, kuris iškėlė pavojų TKS ir ateityje toliau kels grėsmę kosminei veiklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.