Mokslinis tyrimas atskleidė, kas sieja žvaigždes ir anglį

Visi cheminiai elementai, išskyrus vandenilį ir didžiąją dalį helio, mūsų Visatoje yra dėl žvaigždžių. Jie formuojasi termobranduolinėse reakcijose žvaigždžių branduoliuose, kartais išoriniuose sluoksniuose, o žvaigždėms mirštant paleidžiami į aplinką.

Gyvenimo pabaigoje viena iš dvinarių žvaigždų dažnai nutraukia dalį kompanionės išorinių sluoksnių, kartu išlaisvindama ir ten susitelkusius žvaigždėje pagamintus cheminius elementus.<br> 123rf nuotr. 
Gyvenimo pabaigoje viena iš dvinarių žvaigždų dažnai nutraukia dalį kompanionės išorinių sluoksnių, kartu išlaisvindama ir ten susitelkusius žvaigždėje pagamintus cheminius elementus.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-07 15:31

Žvaigždžių evoliucijos modeliai leidžia apskaičiuoti, kiek ir kokių elementų jos turėtų paskleisti; jais naudojantis galima prognozuoti galaktikų ar jų regionų cheminę evoliuciją. Daugelio elementų gausos kitimą laikui bėgant šie modeliai aprašo gerai, bet yra ir trūkumų.

Vienas jų – anglis: modeliai prognozuoja mažiau anglies Visatoje, nei randama iš tiesų. Naujame darbe pateikiamas galimas problemos sprendimas: daug anglies išmetama dvinarėse sistemose. Problema su anglies kiekiu Visatoje yra ne pats šio elemento pagaminimas, bet jo paskleidimas: žvaigždėje atsiradusi anglis linkusi greičiau tapti sunkesniu elementu, nei pabėgti iš žvaigždės. Bent jau taip yra vienišose žvaigždėse.

Tačiau naujojo tyrimo autoriai nustatė, kad dvinarėse žvaigždėse situacija gerokai skiriasi. Gyvenimo pabaigoje viena žvaigždė dažnai nutraukia dalį kompanionės išorinių sluoksnių, kartu išlaisvindama ir ten susitelkusius žvaigždėje pagamintus cheminius elementus. Apskaičiavę tokio proceso eigą žvaigždžių evoliucijos skaitmeniniu modeliu, mokslininkai išsiaiškino, jog iš dvinarių žvaigždžių anglies gali būti išmetama apie du kartus daugiau, nei iš tokios pat masės pavienių.

Tai nėra vienintelis būdas „padidinti“ prognozuojamą anglies gausą Visatoje, bet šis – bene paprasčiausias iš visų nagrinėjamų alternatyvų.

Tyrimo rezultatai arXiv.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.