Rusija trečią kartą sėkmingai paleido naująją raketą „Angara“

Rusija antradienį trečią kartą paleido savo naująją sunkiąją nešančiąją raketą „Angara“. „Angara“ yra pirmoji šios klasės raketa, sukonstruota Rusijoje po Sovietų Sąjungos subyrėjimo prieš 30 metų.

Rusija trečią kartą sėkmingai paleido naująją raketą „Angara“.<br>Reuters / Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusija trečią kartą sėkmingai paleido naująją raketą „Angara“.<br>Reuters / Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 12:02 PM

Kosmoso agentūra „Roskosmos“ vėlai pirmadienį paskelbė, kad naujos kartos raketa „Angara A5“ buvo paleista iš Plesecko kosmodromo Rusijoje šiaurėje, nešdama krovinio maketą.

Tai buvo jau trečias naujosios raketos startas po pirmojo jos skrydžio 2014 metais.

„Roskosmos“ sveikina karines ir kosmines pajėgas bei visą Rusijos kosmoso pramonę“, – nurodoma agentūros pareiškime priduriant, kad startas buvo „sėkmingas“.

Šią žinią pasveikinęs „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas socialiniuose tinkluose parašė: „Lekia, brangioji!“

Gynybos ministerija pridūrė: „Visi veiksmai prieš paleidimą ir raketos „Angara A5“ startas atlikti tinkamai.“

Ankstesnis šios sunkiosios raketos paleidimas įvyko 2020 metų gruodį. „Angara“, pavadinta į Baikalo ežerą įtekančios Sibiro upės vardu, priklauso pirmajai po Sovietų Sąjungos subyrėjimo sukurtai raketų nešėjų šeimai.

Šios klasės raketos turi pakeisti 7-ame dešimtmetyje sukonstruotas raketas „Proton“, kurias leidžiant pastaraisiais metais įvyko keletas apmaudžių nesėkmių.

Prezidentas Vladimiras Putinas viliasi, kad naujos nešančiosios raketos padės atgaivinti Rusijos kosmoso pramonę ir sumažins priklausomybę nuo kitų buvusių sovietinių respublikų.

Pareigūnai sako, kad „Angara“ ekologiškesnė už jos pirmtakę, nes yra varoma deguonimi ir žibalu, pakeitusiu anksčiau naudotą itin toksišką heptilą. Rusijos kosmoso programa 1961-aisiais į kosmosą pasiuntė pirmąjį žmogų, Jurijų Gagariną, o dar po ketverių metų paleido pirmąjį palydovą.

Tačiau 1991-aisiais suirus Sovietų Sąjungai, programa susidūrė su virtine korupcijos skandalų ir daugybe kitų kliūčių. Per pastaruosius kelerius metus Rusija per nesėkmingus startus neteko kelių brangių kosminių zondų bei palydovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.