J. Webbo kosminis teleskopas užbaigė kritiškai svarbią pasirengimo fazę

Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) antradienį visiškai išskleidė didžiulį penkiasluoksnį  ekraną, saugantį jį nuo Saulės spinduliuotės, ir sėkmingai užbaigė kritiškai svarbią savo misijos parengiamojo etapo fazę, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija.

J. Webbo kosminis teleskopas užbaigė kritiškai svarbią pasirengimo fazę.<br>123rf iliustr.
J. Webbo kosminis teleskopas užbaigė kritiškai svarbią pasirengimo fazę.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 10:11 PM, atnaujinta Jan 4, 2022, 10:42 PM

„Visi penki saulės ekrano sluoksniai visiškai įtempti“, – paskelbė pranešėjas teleskopo valdymo centre Baltimorėje. Per tiesioginę vaizdo transliaciją buvo matyti, kaip centro darbuotojai šią žinią sutiko džiaugsmingais šūksniais.

Į aitvarą panašus teleskopo konstrukcijos elementas, dydžiu sulig teniso kortu, veikia kaip skėtis, užtikrindamas, kad kosminė observatorija visuomet liktų šešėlyje ir kad nebūtų trikdomi silpni infraraudonųjų spindulių diapazono signalai, atskriejantys iš tolimiausių Visatos kampelių.

Per dvi dienas trukusį procesą kiekvienas ekrano sluoksnis buvo išskleidžiamas vienas po kito.

JWST per didelis, kad tilptų į nešančiosios raketos krovinių kapsulę būdamas visiškai paruoštas veikti, todėl aparatas buvo transportuojamas sulankstytas, tarsi japoniškas origamis. Išskleisti visus jo elementus – itin sudėtingas ir daug iššūkių keliantis procesas, sudėtingiausias iš kada nors išbandytų NASA aparatuose.

„Kai manęs paklausia, kas labiausiai neleidžia miegoti naktimis, [atsakau], kad saulės ekrano išskleidimas“, – JWST projekto vadovas Billas Ochsas sakė žurnalistams prieš šią operaciją.

JWST, galingiausias iki šiol sukonstruotas kosminis teleskopas, buvo iškeltas į kosmosą gruodžio 25 dieną. Dabar jis nuskriejęs daugiau kaip pusę kelio iki numatyto savo kelionės tikslo – vadinamojo 2-ojo Lagrange'o taško už 1,5 mln. km nuo Žemės.

Šiuo teleskopu tikimasi pagauti spindulius, atskriejusius iš pačių pirmųjų žvaigždžių ir galaktikų, susidariusių maždaug prieš 13,5 mlrd. metų, praėjus nedaug laiko po Didžiojo sprogimo. Astronomai tikisi, kad ši informacija padės geriau suprasti ankstyvosios Visatos raidą.

Be to, teleskopu bus tyrinėjamos egzoplanetos, jų kilmė, raida ir tinkamumas gyvybei.

Aparato apsauginis ekranas visuomet bus atgręžtas į Saulę, Žemę ir Mėnulį. Į Saulę atgręžta jo pusė gali atlaikyti 110 Celsijaus laipsnių karštį.

Kiekvienas kitas ekrano sluoksnis bus vėsesnis, todėl jautrūs teleskopo prietaisai galės veikti esant -223 °C temperatūrai.

Ekranas sudarytas iš lengvo kaptono audinio, padengto specialiai apdorotu silikonu. Jame taip pat esama specialių siūlių, turinčių apsaugoti nuo plyšimo pataikius mikrometeoritams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?