Mokslininkai Paukščių Tako galaktikoje aptiko itin keistą objektą

Australijos mokslininkai Paukščių Tako galaktikoje teigia atradę nežinomą objektą, kuris, jų teigimu, nepanašus į nieką anksčiau matytą. Pastebėta, kad šis objektas, kurį pirmą kartą aptiko universiteto studentas, kas 18 minučių ištisą minutę spinduliuoja didžiulį radijo energijos pliūpsnį.

Vaizdas, kuriame pavaizduotas iš Žemės matomas Paukščių takas, o žvaigždės piktograma rodo paslaptingo pasikartojančio trumpalaikio reiškinio padėtį.<br>  ICRAR/Curtin nuotr.
Vaizdas, kuriame pavaizduotas iš Žemės matomas Paukščių takas, o žvaigždės piktograma rodo paslaptingo pasikartojančio trumpalaikio reiškinio padėtį.<br>  ICRAR/Curtin nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 1:18 PM, atnaujinta Jan 28, 2022, 2:07 PM

Visatoje dažnai fiksuojami energiją pulsuojantys objektai. Tačiau tyrėjai teigia, kad kažkas, kas vyksta net minutę, yra labai neįprasta, tad komanda siekia išsiaiškinti daugiau.

Objektą pirmasis aptiko Curtino universiteto garbės studentas Tyrone'as O'Doherty, tai nutiko Vakarų Australijoje. Atradimas buvo padarytas naudojantis Murchison Widefield radioteleskopu ir nauja paties astronomo sukurta metodika.

T.O'Doherty priklausė komandai, kuriai vadovavo astrofizikė daktarė Natasha Hurley-Walker iš Tarptautinio radijo astronomijos tyrimų centro (ICRAR) Curtino universiteto padalinio.

„Per kelias valandas mūsų stebėjimų metu pliūpsniai atsirasdavo ir dingdavo, – pranešime spaudai teigė mokslininkė. – Tai buvo visiškai netikėta. Astronomams tokie dalykai gali kelti šiurpą, nes danguje nėra nieko, kas taip darytų“.

Šiaip jau Visatoje „įsijungiantys“ ir „išsijungiantys“ objektai astronomams nėra naujiena – jie juos vadina „pereinamaisiais reiškiniais“.

Tačiau objektas, kuris „įsijungė“ visai minutei, buvo „tikrai keistas“, – pranešime cituojama ICRAR-Curtin astrofizikė daktarė Gemma Anderson.

ICRAR taip pat pridūrė, kad komanda, peržvelgusi daugelį metų kauptus duomenis, sugebėjo nustatyti, kad objektas yra maždaug už 4000 šviesmečių nuo Žemės, yra neįtikėtinai ryškus ir turi itin stiprų magnetinį lauką.

Yra teorijų, kas tai galėtų būti: neutroninė žvaigždė arba baltoji nykštukė – taip vadinamos suirusios žvaigždės liekanos. Tačiau didžioji atradimo dalis tebėra paslaptis.

„Tolesni stebėjimai parodys, ar tai buvo retas vienkartinis įvykis, ar kažkas, ko anksčiau nematėme, – sakė daktarė N.Hurley-Walker. – Nekantriai laukiu, kada galėsiu perprasti šį objektą, o vėliau pratęsti paieškas ir rasti kažką panašaus“.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.