„OneWeb“ stabdo palydovų paleidimus iš Rusijos Baikonūro kosmodromo

Pasaulinė palydovinio ryšio bendrovė „OneWeb“ ketvirtadienį paskelbė, kad jos valdyba balsavimu pritarė sprendimui stabdyti visus palydovų paleidimus iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane.

 „OneWeb“ vykdo projektą, skirtą iškelti į žemą Žemės orbitą palydovų sistemą, kad visame pasaulyje būtų teikiamos pažangesnės plačiajuosčio ryšio ir kitos paslaugos.<br> Wikimedia commons
 „OneWeb“ vykdo projektą, skirtą iškelti į žemą Žemės orbitą palydovų sistemą, kad visame pasaulyje būtų teikiamos pažangesnės plačiajuosčio ryšio ir kitos paslaugos.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 3:23 PM

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ siekė užsitikrinti garantijas iš „OneWeb“ ir prancūzų operatorės „Arianespace“, kad palydovai, kuriuos Maskva planavo paleisti šiais metais, nebus naudojami kariniams tikslams.

„Roskosmos“ taip pat pareikalavo, kad JK vyriausybė atsisakytų savo turimos „OneWeb“ dalies dėl, pasak agentūros, Londono „priešiškos pozicijos Rusijos atžvilgiu“.

Tačiau Didžiosios Britanijos verslo ministras Kwasi Kwartengas trečiadienio vakarą pareiškė, kad vyriausybė neparduos savo akcijų, o ketvirtadienį palankiai įvertino „OneWeb“ pranešimą apie palydovų paleidimų sustabdymą.

„JK vyriausybė palaiko „OneWeb“ sprendimą“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Atsižvelgdami į neteisėtą ir neišprovokuotą Rusijos invaziją į Ukrainą, peržiūrime savo dalyvavimą visuose tolesniuose projektuose, susijusiuose su bendradarbiavimu su Rusija,“ – pažymėjo „OneWeb“.

„Roskosmos“ davė laiko iki penktadienio 18.30 val. GMT (20.30 val. Lietuvos) laiku suteikti „išsamias ir teisiškai privalomas garantijas“.

Priešingu atveju šeštadienį planuotas rusų raketos „Sojuz“ paleidimas su 36 palydovais bus atšauktas.

„OneWeb“ vykdo projektą, skirtą iškelti į žemą Žemės orbitą palydovų sistemą, kad visame pasaulyje būtų teikiamos pažangesnės plačiajuosčio ryšio ir kitos paslaugos.

Bendrovė planuoja paleisti pasaulinę komercinę interneto paslaugą kitais metais, o ją turėtų palaikyti apie 650 palydovų.

„Europos bendrovės „Arianespace“ eksploatuojama raketa vasario 10 dieną iš kosminio centro Prancūzijos Gvianoje iškėlė į kosmosą 24 palydovus, skirtus „OneWeb“.

„Arianespace“ bendradarbiauja su Rusija beveik du dešimtmečius ir yra sudariusi sutartį dėl 16 raketų „Sojuz“ paleidimų nuo 2020 metų gruodžio mėnesio iki šių metų pabaigos.

Vasario 26 dieną, reaguodama į ES sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, Rusija pareiškė stabdanti kosminių raketų leidimą iš Prancūzijos Gvianos ir atšaukianti savo techninius darbuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.