Sraigtasparnis Marse užfiksavo neįprastą vaizdą: parodė, kas liko iš jį ten atgabenusio aparato

Marso sraigtasparnis „Ingenuity“ padarė sudužusio parašiuto ir nugarinio korpuso, kurie padėjo nugagenti jį į Raudonąją planetą, nuotrauką.

 Nuotraukoje matyti aparatas, apsaugojęs sraigtasparnį ir marsaieigį „Perseverance“, kai 2021 m. vasario 18 d. jie nusileido ant Marso paviršiaus.<br> NASA nuotr.
 Nuotraukoje matyti aparatas, apsaugojęs sraigtasparnį ir marsaieigį „Perseverance“, kai 2021 m. vasario 18 d. jie nusileido ant Marso paviršiaus.<br> NASA nuotr.
 Marso sraigtasparnis „Ingenuity“.<br> Wikimedia Commons.
 Marso sraigtasparnis „Ingenuity“.<br> Wikimedia Commons.
 Marsaieigis „Perseverance“.<br> 123rf iliustr.
 Marsaieigis „Perseverance“.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 9:54 AM, atnaujinta May 18, 2022, 10:55 AM

Nuotraukos, kurios atrodo tarsi scenos iš apokaliptinio mokslinės fantastikos filmo, padarytos balandžio 26 d. mažajam sraigtasparniui atlikus 19-ąjį skrydį. Jose matyti aparatas, apsaugojęs sraigtasparnį ir marsaieigį „Perseverance“, kai 2021 m. vasario 18 d. jie nusileido ant Marso paviršiaus.

NASA mokslininkai tikisi, kad nuotraukos padės jiems suprasti, kokią įtaką aparatui padarė nusileidimas, ir įkvėps ateityje patobulinti šį procesą. Tikimasi, kad būsimos misijos į Marsą metu bus galima grąžinti į Žemę marsaeigio „Perseverance“ surinktus mėginius.

„Perseverance“ nusileidimas Marse buvo itin atidžiai stebimas – kameros filmavo parašiuto išskleidimą ir nusileidimą, – pareiškime sakė buvęs „Perseverance“ sistemų inžinierius, o dabar NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos Marso mėginių grąžinimo nusileidimo etapo vadovas Ianas Clarkas. – Tačiau dėl „Ingenuity“ užfiksuotų vaizdų į viską galime pažiūrėti iš kitos perspektyvos. Jei bus patvirtinta, kad mūsų sistemos veikė taip, kaip tikėjomės, arba suteiks bent vieną inžinerinės informacijos duomenų rinkinį, kurį galėsime panaudoti planuodami „Marso mėginių grąžinimo“ operaciją, tai bus nuostabu. O jei ne, nuotraukos vis tiek labai įspūdingos ir įkvepiančios“, – teigė ekspertas.

Nuotraukos buvo padarytos iš maždaug 8 metrų aukščio. Pasak NASA, „Ingenuity“ pakilo 11.37 val. Marso laiku ir skrido 159 sekundes. Per tą laiką jis nukeliavo 360 metrų ir padarė 10 nuotraukų.

„Kad padarytų reikiamas nuotraukas, „Ingenuity“ daug manevravo“, – pranešime sakė JPL vyriausiasis „Ingenuity“ pilotas Håvardas Gripas. Tačiau, pasak jo, ankstesnių skrydžių metu įsitikinta, kad sraigtasparnis ir jo pilotai manevruoti sugeba puikiai.

Nuotraukose matomas „Ingenuity“ ir „Perseverance“ paskutinio nusileidimo metu dengęs į lėkštę panašus korpusas ir parašiutas, kuris sulėtino aparatą, artėjant prie Marso paviršiaus. 2,1 km aukštyje marsaeigis, sraigtasparnis ir jų varomoji nusileidimo pakopa atsiskyrė nuo korpuso ir parašiuto. Nusileidimo pakopos nusileidimo varikliai dar labiau sulėtino marsaeigį ir sraigtasparnį, todėl šie nusileido švelniai.

Tuo tarpu parašiutas ir korpusas į Marso paviršių trenkėsi maždaug 126 km/h greičiu. Naujose nuotraukose matyti jų nuolaužos. Pasak NASA, panašu, kad apsauginė nugarinio gaubto danga atlaikė įskridimą į Marso atmosferą. Didelio atsparumo pakabos trosai, jungiantys nugarinį korpusą su parašiutu, guli ant Marso paviršiaus ir atrodo nepažeisti. Trečdalį 21,5 m ilgio parašiuto irgi galima matyti – jis taip pat atrodo nepažeistas.

Marsaeigis „Perseverance“ taip pat neseniai nufotografavo šias nuolaužas nuo Marso paviršiaus – jose matyti, kad nuolaužos, palyginus su Marso šlaitais, atrodo labai mažytės, pranešė NASA.

NASA duomenimis, per visą buvimo Marse laiką sraigtasparnis „Ingenuity“ jau skraidė 49 minutes ir iš viso įveikė 6,2 km atstumą. 27-to skrydžio metu numatyta skristi per Séítah keterą Jezero kraterio sausumos upės slėnyje. Ši vietovė – upės deltos, kuri kadaise, kai Marso paviršius buvo drėgnas, išsiliejo į ežerą Jezero krateryje, liekanos. Pagrindinis dabartinės misijos tikslas – ieškoti požymių, kad senovinėje deltoje galėjo egzistuoti senovinė Marso gyvybė.

„Ingenuity“ užduotis bus iš paukščio skrydžio apžvelgti keteros reljefą, iš dalies tam, kad prieš ten paleidžiant „Perseverance“ marsaeigį būtų sudarytas maršrutas į deltos viršūnę. Sraigtasparnis taip pat tirs vietoves, kurių nepasieks marsaeigis, ir galbūt ieškos vietų, kuriose jis galėtų paslėpti geologinius mėginius, kurie vėliau bus pargabenti į Žemę.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.