Marse aptikta paslaptingai atrodanti anga

Vienoje iš naujausių marsaeigio „Curiosity“ darytų nuotraukų matyti gan įdomiai išsidėsčiusios uolienos – atrodo, kad Marso kalnynuose yra tobulai iškalta anga praėjimui.

 Vienoje iš naujausių marsaeigio „Curiosity“ darytų nuotraukų matyti gan įdomiai išsidėsčiusios uolienos – atrodo, kad Marso kalnynuose yra tobulai iškalta anga praėjimui.<br> Neville Thompson nuotr.
 Vienoje iš naujausių marsaeigio „Curiosity“ darytų nuotraukų matyti gan įdomiai išsidėsčiusios uolienos – atrodo, kad Marso kalnynuose yra tobulai iškalta anga praėjimui.<br> Neville Thompson nuotr.
 Manoma, kad ši anga Marse greičiausiai yra šlyties lūžis<br> NASA/JPL-Caltech/MSSS nuotr.
 Manoma, kad ši anga Marse greičiausiai yra šlyties lūžis<br> NASA/JPL-Caltech/MSSS nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2022, 9:08 AM

Ši anga tokia tikroviška, jog norisi tikėti, kad ji veda į nedidelę marsiečių slėptuvę arba į kitą Visatą. O galbūt tai tunelis, vedantis į planetos centrą? Nuotraukoje užfiksuotas vaizdas, regis, galėtų įkvėpti ir mokslinės fantastikos filmų kūrėjus.

Tačiau akylieji „Reddit“ vartotojai mano, kad ši anga Marse greičiausiai yra lūžis – dėl tam tikros uolieną veikiančios apkrovos dalis uolienos nulūžo, o galbūt prie to prisidėjo ir Marso žemės drebėjimai.

Didžiausias iki šiol raudonojoje planetoje užfiksuotas drebėjimas įvyko šiemet gegužės 4 d. – o mokslininkai vis dar bando nustatyti, kur tiksliai jis įvyko ir kas jį sukėlė.

Be to, nors angą primenantis uolienų darinys žvelgiant į nuotrauką atrodo didelis, gali būti, kad realybėje ši ertmė tėra vos kelių centimetrų aukščio – iš nuotraukos tiksliai nustatyti sudėtinga.

Išdidintą ir spalvotą nuotraukos versiją galite pamatyti čia. Minėta anga yra nuotraukos viršuje, kiek kairiau nuo centro.

Fotografija padaryta 2022 m. gegužės 7 d. „Curiosity“ marsaeigyje esančia „Mast Camera“, ties „Greenheugh Pediment“ geologiniu objektu.

Jau ne vienerius metus dėl planetoje nusileidusių ir orbitoje skraidančių mokslinių aparatų turime galimybę iš arti stebėti Marso vaizdus. Jau pamatėme išties keistų ir nuostabių raudonosios planetos nuotraukų: ledo pripildytų kraterių, keistų formų uolienų darinių, tuščiavidurių kalnų ir daugybę kitų.

Kai kurie kosmoso atradimai baugina ir primena kažką, ką sukurti galėjo tik „ateiviai“ – todėl svarbu per daug nepasitikėti tuo, ką matome neryškiose fotografijose.

Galbūt prisimenate keistą kubo formos objektą, kurį pernai Mėnulyje aptiko Kinijos mėnuleigis „Yutu 2“. Atlikus išsamesnį tyrimą, paaiškėjo, kad šis „ateivių namelis“ buvo tiesiog uola, kuri dėl apšvietimo ir perspektyvos atrodė esanti kubo formos.

Galima įtarti, kad ir ši paslaptinga anga nėra niekuo ypatinga. Tačiau paspėlioti juk įdomu.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.