Siūlo būdus, kaip Marse pradėti auginti augalus

Kolonistams Marse reikės užsiauginti savo maisto. Tam reikės išnaudoti Marso dirvą ir vietinį vandenį – greičiausiai išgaunamą iš ledynų. Deja, Marso dirva beveik neturi maistinių medžiagų, o vanduo, net ir gautas tirpdant ledą, greičiausiai bus labai sūrus.

 Kolonistams Marse reikės užsiauginti savo maisto. Tam reikės išnaudoti Marso dirvą ir vietinį vandenį.<br> 123rf iliustr.
 Kolonistams Marse reikės užsiauginti savo maisto. Tam reikės išnaudoti Marso dirvą ir vietinį vandenį.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 9:41 AM

Dauguma augalų tokioje aplinkoje negalėtų augti. Naujame tyrime pristatomas būdas, kaip šią problemą išspręsti – pirmiausia reikėtų auginti mėlynžiedes liucernas, o vėliau jau galima įvairius skanesnius augalus. Mėlynžiedė liucerna (lot. Medicago sativa, angl. alfalfa) yra gana plačiai auginama pašarinė kultūra. Tyrėjai išbandė, kad ją įmanoma sėkmingai auginti bazaltinėje dirvoje su labai mažai maistinių medžiagų – ji praktiškai viską, ko reikia augimui, pasiima iš oro.

Vėliau šiuos augalus galima kompostuoti ir panaudoti kaip trąšas kitoms, maistinėms kultūroms auginti – pavyzdžiui, ropėms, ridikams ir salotoms. Patręšti tokiu kompostu, šie augalai auga ir bazaltinėje dirvoje, primenančioje Marso paviršių.

Vandens druskingumą galima sumažinti leidžiant jį per melsvabakterių Synechococcus sp. PCC 7002 koloniją. Jų nufiltruotas vanduo tampa daug mažiau druskingas, o dar labiau druskingumą sumažina tos pačios bazaltinės uolienos – per jas filtruojamas vanduo tampa visai tinkamu augalams augti.

Toks dviejų žingsnių procesas ateityje gali tapti tiek Marso kolonistų mitybos grandinės pagrindu, tiek netgi duoti pradžią bandymams teraformuoti Marsą. Tyrimo rezultatai publikuojami „PLOS One“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.