Rusijos kosmoso agentūra siekia pratęsti dalyvavimą TKS po 2024 metų

Rusijos kosmoso agentūra tariasi su Maskva dėl tolesnio dalyvavimo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) veikloje po 2024 metų, pirmadienį sakė „Roskosmos“ pareigūnas.

 Rusijos kosmoso agentūra tariasi su Maskva dėl tolesnio dalyvavimo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) veikloje po 2024 metų, pirmadienį sakė „Roskosmos“ pareigūnas.<br> 123rf iliustr.
 Rusijos kosmoso agentūra tariasi su Maskva dėl tolesnio dalyvavimo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) veikloje po 2024 metų, pirmadienį sakė „Roskosmos“ pareigūnas.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 10:14 AM

Rusijos skrydžių į kosmosą programų vadovas Sergejus Krikaliovas žurnalistams teigė, kad „Roskosmos“ pradėjo „diskutuoti su mūsų vyriausybe dėl mūsų dalyvavimo TKS programoje pratęsimo ir tikisi gauti leidimą ją tęsti kitais metais“.

Dėl karo Ukrainoje pašlijus Rusijos ir Vakarų ryšiams, vasarą „Roskosmos“ vadovas Jurijus Borisovas paskelbė, kad Rusija paliks TKS „po 2024 metų“ ir sieks sukurti savo kosminę stotį.

Jis nenustatė konkrečios šio plano įgyvendinimo datos.

S. Krikaliovas pripažino, kad naujos stoties greitai pastatyti nepavyks, „todėl tikriausiai skraidysime tol, kol turėsime naują infrastruktūrą“.

Jo pastabos anglų kalba buvo išsakytos per NASA spaudos konferenciją prieš trečiadienį įvyksiantį „SpaceX“ raketos paleidimą, kuri į TKS skraidins rusų kosmonautą, du amerikiečių ir vieną japonų astronautą.

TKS šalys partnerės – JAV, Rusija, Europa, Kanada ir Japonija – kol kas yra įsipareigojusios eksploatuoti orbitinę laboratoriją tik iki 2024 metų, nors JAV pareigūnai jau pareiškė norintys tęsti veiklą iki 2030-ųjų.

Vakarų sostinės dėl Rusijos karo prieš Ukrainą Maskvai yra paskelbusios virtinę precedento neturinčių sankcijų, kurių neišvengė ir šalies aviacijos bei kosmoso sektorius.

Tačiau, nepaisant tvyrančios įtampos, kosmosas tebėra viena iš paskutinių likusių Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo sričių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.