Kam deginti gerus daiktus? Ketina pratęsti legendinio kosminio teleskopo veikimą

Tik paleistas į kosmosą 1989 metais, kosminis Hablo teleskopas skriejo 600 kilometrų aukštyje. Laikui bėgant, dėl atmosferos pasipriešinimo jo orbita leidosi vis žemiau. Aptarnavimo misijos ją kiek pakoreguodavo, bet paskutinė įvyko dar 2009 metais.

 Šiuo metu Hablo teleskopas skrieja 530 km virš Žemės.<br> 123rf iliustr.
 Šiuo metu Hablo teleskopas skrieja 530 km virš Žemės.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 9:31 AM, atnaujinta Oct 12, 2022, 8:51 AM

Šiuo metu teleskopas skrieja 530 km virš Žemės – ir jei nieko nebus padaryta, maždaug per dešimtmetį nukris ir sudegs atmosferoje. Kurį laiką toks ir buvo NASA planas, bet dabar paskelbta apie svarstomą alternatyvą.

NASA, „SpaceX“ ir milijardieriaus Jaredo Isaacmano vadovaujama privati kosmoso programa „Polaris“ pranešė rengiantys galimybių studiją, kaip Hablo orbitą būtų galima pakelti iki pradinės. J.Isaacmanas vadovavo pernai vykusiai misijai „Inspiration4“, kurios metu „SpaceX“ kapsulė „Crew Dragon“ į kosmosą keletui dienų iškėlė keturių civilių – ne astronautų – įgulą.

„Polaris“ programos tikslas yra pasitelkti tokias galimybes įvairiems kosmoso tyrimų projektams, kuriais negali ar nenori užsiimti valstybinės kosmoso agentūros. Ir viena iš tokių misijų galėtų būti Hablo orbitos pakėlimas – ir gal netgi teleskopo aptarnavimas.

Nors ir veikiantis dvigubai ilgiau nei planuota 15 metų misijos trukmė, Hablas vis dar teikia gausybę duomenų apie Visatą ir galėtų sėkmingai tarnauti dar 15–20 metų – būtent tiek gyvenimo laiko jam pridėtų siūloma korekcija.

Pasak studijos kūrėjų, misija NASAi praktiškai nieko nekainuotų – visus kaštus padengtų „SpaceX“ ir „Polaris“. NASA taip pat teigia, kad netrukus išplatins kvietimą panašias galimybių studijas parengti ir kitoms kompanijoms. Viena jų galėtų būti „Northrop Grumman“ – jie jau išbandė palydovo orbitos pakeitimo manevrą, taigi turi reikalingos patirties tokiam atsakingam veiksmui atlikti.

Kad ir kokia kompanija galiausiai imsis projekto, reikia tikėtis, kad jis bus sėkmingas ir Hablu galėsime džiaugtis dar ne vieną dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.