Neįtikėtina stiprybė: į Marsą išsiųstas zondas veikia daug ilgiau nei buvo tikėtasi

Mažasis Marse dirbantis nusileidimo modulis vis dar tęsia savo veiklą, nors turėjo sugesti jau prieš keletą mėnesių.

 Mažasis Marse dirbantis nusileidimo modulis vis dar tęsia savo veiklą, nors turėjo sugesti jau prieš keletą mėnesių.<br> Wikimedia Commons.
 Mažasis Marse dirbantis nusileidimo modulis vis dar tęsia savo veiklą, nors turėjo sugesti jau prieš keletą mėnesių.<br> Wikimedia Commons.
 Viena pirmųjų nusileidimo modulio darytų nuotraukų Marse.<br>  Wikimedia Commons.
 Viena pirmųjų nusileidimo modulio darytų nuotraukų Marse.<br>  Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 2:16 PM

NASA jau daugiau nei metus tikisi, kad zondas „InSight“ suges, tačiau, kaip praneša Space.com, dėl keleto laimingų atsitiktinumų erdvėlaivis vis dar veikia.

Dar nuo 2021 m. birželio NASA ruošėsi mylimo zondo „žūčiai“, o ekspertai tuomet prognozavo, kad suges jis iki šių metų pavasario. Tačiau gegužę NASA zondo veiklos pabaigos datą nukėlė – anot jų, įrenginys suges iki vasaros pabaigos arba, jei tai nepasitvirtintų, iki 2022 m. pabaigos.

Tačiau dėl atnaujintų operacijų ir lemtingų atsitiktinumų „InSight“ ir toliau veikė.

„Nuo [2021 m.] mes šiek tiek pakeitėme savo operacijas, taip pat palankūs buvo ir orai Marse – nebuvo jokių didelių dulkių audrų“, – sakė „InSight“ projekto vadovas iš CalTech ir NASA reaktyvinių variklių laboratorijos Chuckas Scottas.

Marse šiuo metu dulkių sezono įkarštis – tad paprastai toks zondas kaip „InSight“ iškrenta iš rikiuotės, nes ant jo saulės baterijų prisikaupia dulkių ir įrenginys lieka be energijos. Tačiau, pasak C.Scotto, šis dulkių audrų sezonas Raudonojoje planetoje buvo neįprastai ramus.

„Tikėjomės, kad bus regioninių dulkių audrų ir tai sukels mums problemų, – sakė „InSight“ projekto vadovas. – Tačiau žmonės, kurie prognozuoja Marso orus, tikina, kad dar porą savaičių nematysime jokių regioninių audrų“.

Tačiau, nepaisant tokių palankių orų, „InSight“ dabar jau prireikė robotiškos paliatyviosios priežiūros – jo operatoriai Žemėje perprogramavo ji taip, kad įrenginys tiesiog ramiai „numirtų“, užuot perėjęs į saugųjį režimą. C.Scottas sakė, kad nuo pirmojo nusileidimo 2018 m. „InSight“ energijos gamyba palaipsniui mažėjo ir dabar sudaro vos dešimtadalį pradinio pajėgumo. Kiekvieną kartą, kai užklumpa audra, „jo pajėgumas sumažėja“, sakė projekto vadovas – ir galiausiai viena iš tų audrų įrenginį visiškai išjungs.

„Akumuliatorius suges, – pridūrė jis. – ir nebus galimybės jo iš naujo paleisti.“

„InSight“ gerbėjai turbūt neilgai galės grožėtis zondo darbu, tačiau tai, kad įrenginys išsilaikė taip ilgai, jau savaime yra pasididžiavimo vertas pasiekimas.

Parengta pagal „Futurism“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.