„SpaceX“ vėl atidėjo Japonijos bei Jungtinių Arabų Emyratų mėnuleigio paleidimą

JAV kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ trečiadienį pranešė atidedanti pirmojo pasaulyje privataus nusileidimo į Mėnulį aparato paleidimą – Japonijos įmonės „ispace“ misiją.

 Šiek tiek daugiau nei 2 X 2,5 m išmatavimų nusileidimo modulyje yra pritvirtintas 10 kg sveriantis Jungtinių Arabų Emyratų sukurtas mėnuleigis „Rashid“.
 Šiek tiek daugiau nei 2 X 2,5 m išmatavimų nusileidimo modulyje yra pritvirtintas 10 kg sveriantis Jungtinių Arabų Emyratų sukurtas mėnuleigis „Rashid“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 4:22 PM

Raketa „Falcon 9“ iš Kanaveralo kyšulio JAV Floridos valstijoje turėjo pakilti ketvirtadienį 3 val. 37 min. vietos (10 val. 37 min. Lietuvos) laiku, tačiau „SpaceX“ pranešė, kad dėl tolesnių jos patikrinimų paleidimas nukeliamas.

„Po tolesnių nešančiosios raketos patikrinimų ir duomenų peržiūros atsisakome rytdienos @ispace_inc „HAKUTO-R Mission 1“ paleidimo; patvirtinus naują paleidimo datą, apie ją bus pranešta“, – tviteryje rašė įmonė.

Iki šiol tik Jungtinėms Valstijoms, Rusijai ir Kinijai pavyko pastatyti robotą ant Mėnulio paviršiaus.

Ši „ispace“ misija yra pirmoji programoje „Hakuto-R“.

Bendrovės pranešime teigiama, kad nusileidimo modulis maždaug 2023 metų balandį nusileis matomoje Mėnulio pusėje, Atlaso krateryje.

Tai jau antras paleidimo atidėjimas – jį jau teko perkelti vienai dienai, nes reikėjo atlikti papildomus patikrinimus prieš skrydį, trečiadienį pranešė „SpaceX“ ir „ispace“.

Šiek tiek daugiau nei 2 X 2,5 m išmatavimų nusileidimo modulyje yra pritvirtintas 10 kg sveriantis Jungtinių Arabų Emyratų sukurtas mėnuleigis „Rashid“.

Naftos turtinga šalis yra kosmoso lenktynių naujokė, tačiau pastaruoju metu jai jau pavyko pasiekti nemažai laimėjimų, įskaitant pernai į Marso orbitą išsiųstą zondą.

Jei viskas pasiseks, „Rashid“ taps pirmąja arabų pasaulio misija į Mėnulį.

„Per šešerius trumpus metus nuo tada, kai 2016 metais pradėjome konceptualizuoti šį projektą, pasiekėme labai daug“, – sakė „ispace“ generalinis direktorius Takeshi Hakamada.

„Hakuto“ buvo vienas iš penkių tarptautinio konkurso „Google Lunar XPrize“, kurio tikslas buvo iki 2018 metų į Mėnulį nuskraidinti mėnuleigį, finalininkų, tačiau konkursas baigėsi be nugalėtojo.

Visgi kai kurie projektai yra tebevykdomi.

Kitam finalininkui iš Izraelio organizacijos „SpaceIL“ 2019 metų balandį nepavyko tapti pirmąja privačiomis lėšomis finansuojama misija, atlikusia šį žygdarbį, nes bandant nusileisti buvo atsitrenkta į paviršių.

Bendrovė „ispace“, kurioje dirba vos 200 darbuotojų, teigia, kad „siekia išplėsti žmogaus gyvenimo erdvėje sferą į kosmosą ir sukurti tvarų pasaulį, teikdama sparčias ir pigias transporto į Mėnulį paslaugas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.