Japonų startuolis pradeda istorinę misiją į Mėnulį: iškėlė E. Musko kompanijos raketa

Japonų startuolio erdvėlaivis sekmadienį buvo išsiųstas į Mėnulį pirmajai šios šalies misijai Žemės palydove ir pirmajai tokiai privačių kompanijų programai.

Japonų startuolio erdvėlaivis sekmadienį buvo išsiųstas į Mėnulį.<br>Scanpix nuotr.
Japonų startuolio erdvėlaivis sekmadienį buvo išsiųstas į Mėnulį.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Miglė Giri

Dec 11, 2022, 11:06 AM

Erdvėlaivį iš Kanaveralo kyšulio JAV Floridos valstijoje iškėlė Elono Musko (Ilono Masko) kompanijos „SpaceX“ raketa, pakilusi po dviejų atidėjimų dėl papildomų patikrinimų.

Raketa „Falcon 9“ su Tokijuje įsikūrusio „ispace“ erdvėlaiviu pakilo 2 val. 38 min. vietos (9 val. 38 min. Lietuvos) laiku.

„Mūsų pirmoji misija parengs sąlygas Mėnulio potencialo išnaudojimui ir jo pavertimui stipria ir energinga ekonomine sistema“, – sakoma startuolio vadovo Takeshi Hakamados (Takešio Hakamados) pareiškime.

Bendrovė planuoja, kad gabenamas nusileidimo modulis maždaug 2023 metų balandį nusileis matomoje Mėnulio pusėje, Atlaso krateryje.

Iki šiol tik Jungtinės Valstijos, Rusija ir Kinija yra nuleidusios robotų ant Mėnulio paviršiaus. „ispace“ misija yra pirmoji pagal programą „Hakuto-R“, kurios pavadinimas japoniškai reiškia baltą triušį. 2023-ieji Japonijoje bus „triušio metai“.

Šiek tiek daugiau nei 2 m pločio ir 2,5 m ilgio nusileidimo modulyje yra 10 kg sveriantis Jungtinių Arabų Emyratų sukurtas mėnuleigis „Rashid“.

Naftos turtinga šalis yra kosmoso lenktynių naujokė, tačiau pastaruoju metu jai jau pavyko pasiekti nemažai laimėjimų, įskaitant pernai į Marso orbitą išsiųstą zondą.

Jei viskas pasiseks, „Rashid“ taps pirmąja arabų pasaulio misija Mėnulyje.

„Hakuto“ buvo vienas iš penkių tarptautinio konkurso „Google Lunar XPrize“, kurio tikslas buvo iki 2018 metų į Mėnulį nuskraidinti mėnuleigį, finalininkų, tačiau konkursas baigėsi be nugalėtojo.

Visgi kai kurie projektai yra tebevykdomi.

„ispace“ nusileidimo modulis taip pat gabena du Japonijos kosmoso agentūros pagamintus robotus ir diską su japonų roko grupės „Sakanaction“ daina „SORATO“, parašyta minėtam „Google“ konkursui.

Kitam finalininkui – Izraelio organizacijai „SpaceIL“ – 2019 metų balandį nepavyko tapti pirmosios privačiomis lėšomis finansuojamos nusileidimo Mėnulyje misijos autoriumi, nes modulis bandydamas nusileisti sudužo.

Bendrovė „ispace“, kurioje dirba vos 200 darbuotojų, teigia, kad „siekia išplėsti žmogaus gyvenimo erdvėje sferą į kosmosą ir sukurti tvarų pasaulį, teikdama sparčias ir pigias transporto į Mėnulį paslaugas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.