NASA „Orion“ kapsulė po Mėnulio misijos nusileido Ramiajame vandenyne

NASA kosminė kapsulė „Orion“ sekmadienį saugiai nusileido Ramiajame vandenyne ir užbaigė „Artemis 1“ misiją – daugiau kaip 25 dienas trukusią kelionę aplink Mėnulį, kurios tikslas – artimiausiais metais ten grąžinti žmones.

 NASA kosminė kapsulė „Orion“ sekmadienį saugiai nusileido Ramiajame vandenyne ir užbaigė „Artemis 1“ misiją.<br>AP / Scanpix nuotr.
 NASA kosminė kapsulė „Orion“ sekmadienį saugiai nusileido Ramiajame vandenyne ir užbaigė „Artemis 1“ misiją.<br>AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-11 23:18, atnaujinta 2022-12-12 08:47

40 tūkst. km per valandą greičiu praskriejusi pro Žemės atmosferą, kapsulė be įgulos nusileido į vandenį trijų didelių raudonai baltų parašiutų pagalba, kaip rodė „NASA TV“.

JAV karinio jūrų laivyno gelbėjimo laivas buvo dislokuotas per kelis kilometrus nuo numatytos vietos prie Žemutinės Kalifornijos pakrantės, kad ištrauktų kapsulę.

Patekusi į Žemės atmosferą, ji turėjo atlaikyti 2 800 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą – maždaug pusę Saulės paviršiaus temperatūros.

Pagrindinis šios misijos tikslas buvo išbandyti „Orion“ šiluminės apsaugos skydą – tai dienai, kai kapsulėje skris žmonės, o ne bandomieji manekenai.

Misijos sėkmė buvo labai svarbi NASA, investavusiai dešimtis milijardų dolerių (eurų) į programą „Artemis“, kuria siekiama vėl nuskraidinti žmones į Mėnulį ir pasirengti tolesnei kelionei į Marsą.

Pirmasis kapsulės bandymas buvo atliktas 2014 metais, tačiau tąkart ji liko Žemės orbitoje ir grįžo į atmosferą mažesniu, maždaug 20 tūkst. mylių (32 tūkst. km) per valandą greičiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute