Į Žemę sugrįžta kosminė viešnia, kuria grožėtis galėjo dar ir neandertaliečiai

Jei per ateinančius kelis mėnesius pažvelgsite į dangų, pamatysite objektą, kuris paskutinį kartą buvo matomas, kai Žemėje dar vaikščiojo neandertaliečiai.

 C/2022 E3 (ZTF) kol kas yra per blyški, kad ją būtų galima pamatyti be teleskopo, tačiau plika akimi ją bus galima stebėti 2023 m. sausio pabaigoje-vasario pradžioje.<br> M. Jägerio nuotr.
 C/2022 E3 (ZTF) kol kas yra per blyški, kad ją būtų galima pamatyti be teleskopo, tačiau plika akimi ją bus galima stebėti 2023 m. sausio pabaigoje-vasario pradžioje.<br> M. Jägerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 7:46 PM

2022 m. kovo 2 d. astronomai, naudodami plataus lauko apžvalgos kamerą, atrado kometą. Apskaičiuota, kad kometa apskrieja Saulę kartą per 50 000 metų – o tai reiškia, kad paskutinį kartą Žemėje ji buvo matoma vėlyvojo paleolito laikotarpiu, kai žmonės pradėjo plisti po Aziją ir Europą.

Šiuo metu kometa C/2022 E3 (ZTF) yra per blyški, kad ją būtų galima pamatyti be teleskopo, tačiau plika akimi ją bus galima stebėti 2023 m. sausio pabaigoje-vasario pradžioje.

Šiuo metu kometa artėja prie perihelio (artimiausio priartėjimo prie Saulės), kuris bus pasiektas sausio 12 d. Vasario 1 d. ji bus arčiausiai Žemės – vadinamajame perigėjuje. Tuo metu ji galės būti matoma plika akimi – tačiau svetainė „Sky at Night“ atkreipia dėmesį, kad ji greičiausiai atrodys kaip kreidos dulkių dėmė ant mokyklinės lentos – o ne tokia ryški, kaip prieš kelerius metus džiuginusi Neowise.

Kometa, kuri prieš pastebint jos komą (skraistę) buvo laikoma asteroidu, saugiai praskries pro Žemę maždaug 44 milijonų kilometrų atstumu.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.