Meteorite iš Marso aptikta daugybė organinių junginių

Prieš 11 metų Maroke nukrito meteoritas iš Marso. Pagal radimo vietovę Tissintu pavadintas meteoritas yra vienas iš vos penkių Marso meteoritų, kurių nukritimas į Žemę buvo užfiksuotas.

 Prieš pasiekdamas Žemę, akmuo šimtus milijonų metų skrajojo Saulės sistemoje – po to, kai smūgis išmušė jį iš Marso plutos (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
 Prieš pasiekdamas Žemę, akmuo šimtus milijonų metų skrajojo Saulės sistemoje – po to, kai smūgis išmušė jį iš Marso plutos (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 1:43 PM

Prieš pasiekdamas Žemę, akmuo šimtus milijonų metų skrajojo Saulės sistemoje – po to, kai smūgis išmušė jį iš Marso plutos. Visgi jis išlaikė sandarą, kokią turėjo būdamas plutos dalimi, o dabar detali meteorito granulių analizė atskleidė ten esant gausybę įvairių organinių junginių.

Aptikta įvairaus dydžio karboksilo rūgščių ir aldehidų, alkenų (junginių su dviguba anglies jungtimi) bei poliaromatinių junginių. Taip pat pirmą kartą Marso uolienoje aptikta magnio turinčių organinių molekulių.

Įdomu, kad molekulės meteorite pasiskirsčiusios nevienodai, o siejasi su konkrečiais mineralais – pavyzdžiui, magnio turinčių molekulių gausu olivinuose bei kadaise išsilydžiusių ir veliau sustingusių uolienų gyslose.

Organiniai junginiai dažnai siejami su gyvybe, bet, žinoma, jie gali susiformuoti ir kitaip. Visgi tokia įvairovė rodo, kad organiką formuojančių procesų Marse buvo labai įvairių ir skirtingų.

Žinodami, kokie buvo šių procesų rezultatai, galėsime geriau suprasti ir visos planetos raidą prieš milijardus metų.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Science Advances“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu