Pastarąsias naktis akis danguje traukia du ryškūs ir neįprasti šviesuliai. Kas tai?

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose galima pamatyti nuotraukų, kuriose naktiniame danguje matyti du smarkiai ryškumu išsiskiriantys taškai. Internautai klausinėja, kas tai per objektai, ar tai yra žvaigždės.

 Tai yra dvi mūsų Saulės sistemos planetos – Jupiteris (žemiau) ir Venera.<br> 123rf nuotr.
 Tai yra dvi mūsų Saulės sistemos planetos – Jupiteris (žemiau) ir Venera.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 7:43 PM, atnaujinta Mar 3, 2023, 10:23 AM

Atsakymą į panašius klausimus visada galima gauti pasinaudojus išmaniuoju telefonu ir nemokama programėle „Sky Map“ („Android“) arba „Night Sky“ („iOS“). Tereikia įjungti programėlę, sukalibruoti įrenginį (ore telefonu keliskart nupaišyti aštuonetą) ir nukreipti telefoną į dominantį objektą.

Tai padarius šiuo atveju paaiškėja, kad tai yra dvi mūsų Saulės sistemos planetos – Jupiteris ir Venera. Dabar vyksta vadinamoji planetų konjunkcija – vizualinis vienos planetos priartėjimas prie kitos (ar Mėnulio, ar žvaigždės), žiūrint iš Žemės.

Ir nors dabar šios planetos mums atrodo esančios greta, iš tiesų jas skiria 600 000 000 kilometrų atstumas.

Kaip portalui lrytas.lt nurodė Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto docentas, astronomijos tinklaraščio „Konstanta 42“ autorius dr. Kastytis Zubovas, dabar Jupiteris ir Venera jau ims tolti viena nuo kitos, nors kurį laiką dar matysis toje pačioje dangaus pusėje – bet vis mažiau įspūdingai.

Paskutinį kartą Venera ir Jupiteris konjunkcijoje buvo 2022 m. balandžio 30 d. Kitą kartą Venera ir Jupiteris bus taip arti vienas kito 2032 m. vasario 7 d.

Pasak NASA, planetų konjunkcijos mūsų Saulės sistemoje vyksta dažnai, nes planetos aplink Saulę skrieja maždaug toje pačioje plokštumoje, todėl jų keliai per dangų yra panašūs.

Nors tokie priartėjimai yra gražus reiškinys, iš tiesų jie didesnės astronominės reikšmės neturi.

Šį mėnesį vyksta arba vyks dar keturios planetų tarpusavio konjunkcijos: ketvirtadienį jau įvyko Merkurijaus ir Saturno, kovo 16 d. laukia Merkurijaus ir Neptūno, kovo 28 d. – Merkurijaus ir Jupiterio, o kovo 30 d. – Veneros ir Urano konjunkcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.