Aptikta nauja kometa – tikisi, kad pasiekusi Žemę ji bus ryškesnė už žvaigždes

Neseniai pastebėta kometa skriedama pro mūsų planetą spindės ryškiau už žvaigždes naktiniame danguje, sako astronomai.

 Neseniai pastebėta kometa, skriedama pro mūsų planetą spindės ryškiau už žvaigždes naktiniame danguje, sako astronomai (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Neseniai pastebėta kometa, skriedama pro mūsų planetą spindės ryškiau už žvaigždes naktiniame danguje, sako astronomai (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2023, 8:19 AM

Kometa, pavadinta C/2023 A3, Žemės link skrieja maždaug 290 660 kilometrų per valandą greičiu, rašo space.com.

Jei viskas klostysis gerai, kometa, kuri paskutinį kartą pro Žemę praskriejo maždaug prieš 80 000 metų, plika akimi pradės būti matoma apie 2024 m. spalį, rodo Mažųjų planetų centro duomenys.

Ji gali būti tokia pat ryški arba ryškesnė už mūsų žvaigždes – ir daug ryškesnė už neseniai pro Žemę praėjusį mėnesį praskriejusią žaliąją kometą ZTF.

Šviesesnė už Žaliąją

Tikimasi, kad C/2023 A3 ryškis bus nuo -0,7 iki -5, rašo space.com. Tai reiškia, kad mūsų naktiniame danguje ji gali būti tokia pat ryški, kaip Venera.

Palyginimui, neseniai pasirodžiusios žaliosios kometos ZTF ryškis buvo maždaug +4,6 magnitudės. Kuo mažesnė magnitudės reikšmė, tuo objektas ryškesnis.

Tai reiškia, kad C/2023 A3 gali būti bent 100 kartų ryškesnė už ZTF – ir šešis kartus ryškesnė už 2020 m. Žemę aplankiusią NEOWISE.

Tačiau, žinoma, tai yra tik prognozės – ir iki tol kometai gali daug kas nutikti.

Pirma, kometai teks ištverti Saulę. Dujų, ledo ir dulkių kamuolys dabar juda link mūsų žvaigždės ir turės išgyventi jos spindulius. Lemiamas momentas bus jos perihelis – artimiausias priartėjimas prie Saulės, kuris nutiks 2024 m. rugsėjo 24 d.

Vis dėlto mokslininkai puoselėja viltį – nes tikimasi, kad kometa yra gana didelė, o jos perihelis nutiks toli nuo Saulės, maždaug už 58 milijonų kilometrų.

NASA atidžiai stebi

Kometą C/2023 A3 vasario 22 d. pastebėjo NASA finansuojama asteroidų ankstyvojo aptikimo sistema „Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System“ (ATLAS).

Šią Havajų universiteto valdomą sistemą sudaro keturi Havajuose, Čilėje ir Pietų Afrikoje įrengti teleskopai. Jie automatiškai skenuoja dangų – kad aptiktų galimas grėsmes Žemei, kylančias iš dangaus.

NASA atidžiai stebi netoli Žemės esančius objektus, galinčius pakenkti mūsų planetai – tačiau ne visada juos pastebi taip anksti, kaip norėtųsi.

Pavyzdžiui, NEOWISE buvo pastebėta likus vos trims mėnesiams iki jos praskriejimo pro Žemę 2020 metais. Tąkart mums pasisekė ir kometa tik praskriejo pro mūsų planetą, stebėtojams pasiūlydama įspūdingų vaizdų.

Tačiau C/2023 A3 neturėtų kelti grėsmės planetai. Astronomai mano, kad ji praskries maždaug 0,5 astronominio vieneto – arba 71 mln. kilometrų – atstumu nuo mūsų planetos.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.