Žmonių sugrįžimas į Mėnulį pereina į kitą etapą: pranešė, kada Žemės palydovą apskris ir jame nusileis astronautai

NASA pranešė, kad misija, kurios tikslas – sugrąžinti žmones į Mėnulį, pereina į kitą etapą. Pranešdama apie dabartinę sėkmingos misijos be įgulos „Artemis I“ analizę, agentūra atskleidė, kada įvyks pirmoji misija su įgula.

 Jei „Artemis II“ bus sėkminga, su „Artemis III“ 2025 m. lapkritį žmonės galėtų nusileisti Mėnulio pietiniame ašigalyje.<br> 123rf iliustr.
 Jei „Artemis II“ bus sėkminga, su „Artemis III“ 2025 m. lapkritį žmonės galėtų nusileisti Mėnulio pietiniame ašigalyje.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 8:13 AM

„Artemis I“ buvo pirmasis NASA raketos „Space Launch System“ (SLS) ir erdvėlaivio „Orion“ bandomasis skrydis, kurio metu kosmose praleista 25,5 dienos. „Artemis II“ bus pirmasis skrydis link Mėnulio su įgula prieš tai, kai „Artemis III“ galiausiai nusileis ant Mėnulio paviršiaus.

NASA atskleidė, kad kadangi „Orion“ kapsulė sėkmingai išgyveno grįžimą į Žemę ir nesudegė, kitas paleidimas dabar numatomas 2024 m. lapkritį. Keturių astronautų įgula, įskaitant vieną kanadietį, bus paskelbta vėliau šiais metais.

„Nekantriai laukiame šios įgulos skrydžio „Artemis II“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė NASA Tyrimų sistemų plėtros misijų direktorato asocijuotasis administratorius Jimas Free. – Šiuo metu remiantis tuo, ką sužinojome apie „Artemis I“, mums niekas netrukdo [tęsti programą]“.

Nepaisant daugybės vėlavimų, SLS raketa – galingiausia kada nors paleista raketa – pranoko daugelio lūkesčius, o erdvėlaivis „Orion“ orbitoje įvykdė daugiau kaip 161 testų, iš kurių 20 buvo pridėta skrydžio metu, nes viskas sekėsi labai gerai. Europoje pagamintas tarnybinis modulis generavo 20 proc. daugiau galios ir sunaudojo 25 proc. mažiau energijos, nei buvo numatyta.

Pradėdama ruoštis „Artemidės II“ skrydžiui, NASA vis dar analizuoja visus pirmojo skrydžio duomenis.

„Iš „Artemis I“ mokomės kiek įmanoma daugiau – kad užtikrintume, jog visiškai suprantame kiekvieną savo sistemų aspektą ir įgytą patirtį panaudotume planuodami ir vykdydami misijas su įgula, – sakė J.Free. – Saugus įgulos skrydis yra mūsų svarbiausias prioritetas „Artemis II“.

Jei „Artemis II“ bus sėkminga, su „Artemis III“ 2025 m. lapkritį žmonės galėtų nusileisti Mėnulio pietiniame ašigalyje.

„Mūsų planas visada buvo 12 mėnesių [tarp misijų], tačiau turi įvykti reikšmingų pokyčių, – perspėjo J.Free. – Mes vis dar laikomės 12 mėnesių termino, bet visada žiūrime, kaip bus kuriama visa techninė įranga, kuri turi būti suderinta.“

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.