NASA atskleidė, kokie bus naujieji kosminiai kostiumai

NASA ir bendrovė „Axiom Space Inc.“ leido akies kampučiu pažvelgti į naujus kostiumus, kuriuos dėvės Mėnulyje nusileisiantys astronautai.

NASA ir bendrovė „Axiom Space Inc.“ leido pažvelgti į naujus kostiumus, kuriuos dėvės Mėnulyje nusileisiantys astronautai.<br>„Axiom Space“ nuotr.
NASA ir bendrovė „Axiom Space Inc.“ leido pažvelgti į naujus kostiumus, kuriuos dėvės Mėnulyje nusileisiantys astronautai.<br>„Axiom Space“ nuotr.
Pristatymo metu kompanijos „Axiom Space“ inžinierius Jimas Steinas dėvėjo naujojo kostiumo prototipą.<br>Ekrano nuotr.
Pristatymo metu kompanijos „Axiom Space“ inžinierius Jimas Steinas dėvėjo naujojo kostiumo prototipą.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-21 15:40

Johnsono kosmoso centre Hiustone vykusiame renginyje buvo pristatytas „Axiom Extravehicular Mobility Unit“ (AxEMU) kosminis kostiumas, kuris bus dėvimas „Artemis“ misijų metu. Tiesa, kostiumas buvo pristatytas ne visai toks, kokį dėvės astronautai – demonstracinį kostiumą dengė apsauginis sluoksnis, kad nebūtų atskleista jokia konfidenciali informacija.

„Mėnulyje dėvimas kostiumas turi būti baltos spalvos, kad atspindėtų šilumą ir apsaugotų astronautus nuo itin aukštos temperatūros, – pranešime spaudai teigė „Axiom Space“, – šiuo metu apsauginis sluoksnis naudojamas tik demonstraciniais tikslais, kad būtų paslėptas patentuotas kostiumo dizainas.“

Pristatymo metu buvo demonstruojamas geresnis naujojo kostiumo funkcionalumas – palyginti su „Apollo“ kostiumais ir net dabartiniais kosminiais kostiumais, kuriuos dėvi astronautai Tarptautinėje kosminėje stotyje.

„Naujo kostiumo dizaino neturėjome 40 metų – nuo tada, kai buvo sukurti „Space Shuttle“ programai skirti kostiumai, – sakė NASA Jonsono kosmoso centro direktorė Vanessa Wyche. – „Axiom Space“ pasinaudojo NASA pateiktais duomenimis ir tyrimais ir sukūrė funkcionalesnį kostiumą. Mes ir toliau dirbsime kartu su jais, kad įsitikintume, jog turime saugų kostiumą“.

Kompanijos „Axiom Space“ inžinierius Jimas Steinas dėvėjo naujojo kostiumo prototipą, vaikščiojo, darė pritūpimus, atsispaudimus ir kita – bei rodė, kiek lankstumo suteikia naujojo kostiumo rankų dalis.

„Tai didžiulis patobulinimas, palyginti su „Apollo“ kostiumais, – sakė „Axiom Space“ programos vadovo pavaduotojas Russellas Ralstonas. – „Artemis“ astronautai jausis patogiau ir galės lengviau manevruoti, pavyzdžiui, pasilenkti žemyn ir paimti akmenis“.

NASA teigė, kad kosminis kostiumas sukurtas remiantis agentūros sukurtais kosminių kostiumų prototipais, jame įdiegtos naujausios technologijos, padidintas mobilumas ir užtikrinta papildoma apsauga nuo Mėnulyje tykančių pavojų. NASA taip pat teigė, kad šie „Axiom Space“ sukurti naujos kartos kostiumai yra „svarbus etapas kosmoso tyrimuose“.

Pagal „Artemis“ programą Mėnulyje ketinama išlaipinti pirmąją moterį ir pirmąjį nebaltaodį asmenį. Planuojama, kad „Artemis III“ misija 2025 m. nusileis netoli Mėnulio pietų ašigalio.

Skirtingai nuo ankstesnių NASA kostiumų, naujasis „AxEMU“ yra vientisas kostiumas su „liuku“ nugaroje, leidžiančiu astronautams įžengti į kostiumą. Kostiumas turi kietą liemenį, kuris sudaro pagrindinę kostiumo struktūrą, ir rankas bei kojas su įvairiomis judėjimo jungtimis.

Rankų ir kojų dalis galima keisti. Kuprinėje, esančioje kostiumo gale, įrengtos gyvybės palaikymo sistemos – tokios kaip šildymas ir vėsinimas, kvėpavimo sistema ir net maisto bei vandens tiekimo sistemos.

Prie kietos viršutinės liemens dalies pritvirtintas apvalus šalmas, kurio viršuje yra žibintai, leidžiantys astronautams matyti šešėlyje esančiose vietose arba Mėnulio nakties metu. Taip pat žadama įdiegti HD vaizdo kameras, kurios įrašinėtų ir transliuotų astronautų veiklą, atliekamą už erdvėlavio ribų – kad mes, esantys Žemėje, galėtume tai stebėti.

R.Ralstonas teigė, kad naujos kostiumo pirštinės yra labai svarbi konstrukcijos dalis, nes ilgas valandas dirbant Mėnulio paviršiuje reikia lankstumo ir patvarumo. Naujieji batai yra pilnai apšiltinti – nes dirbant nuolat šešėlyje esančiuose Mėnulio pietų ašigalio krateriuose bus ypač šalta.

Dešimt metų trukusius mokslinius tyrimus atliko vienas NASA biuras ir jais pasidalijo su kostiumų dizaineriais iš „Axiom“.

„Turėjome daug griežtų reikalavimų, – sakė šių NASA mokslinių tyrimų programos vadovė Lara Kearney. – Mėnulis yra nedraugiška vieta, o pietų ašigalis bus iššūkis, ypač dėl šiluminių aspektų. Taip pat siekėme didesnio mobilumo, kad „Artemis“ astronautai galėtų judėti efektyviau nei astronautai „Apollo“ programos metu. Mes pasitelkėme visas savo žinias ir patirtį, kad „Axiom Space“ suteiktume žinių, patarimų ir rekomendacijų“.

Daugiau apie „AxEMU“ galima sužinoti „Axiom Space“ svetainėje.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.