Nesandarus Rusijos kosminis laivas be įgulos sklandžiai nusileido Žemėje

Netekusi sandarumo Rusijos kosminė kapsulė antradienį iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) grįžo į Žemę be įgulos.

 Netekusi sandarumo Rusijos kosminė kapsulė antradienį iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) grįžo į Žemę be įgulos.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Netekusi sandarumo Rusijos kosminė kapsulė antradienį iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) grįžo į Žemę be įgulos.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-28 16:50

Sojuz MS-22“ nuo TKS atsiskyrė 9.57 val. Grinvičo laiku ir turėjo atlikti „automatinį nusileidimą su parašiutais“ po mažiau nei dviejų valandų maždaug už 147 km į pietryčius nuo Džezkazgano miesto Kazachstane, pranešė JAV kosmoso agentūra NASA.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ nusileidimą tiesiogiai transliavo internetu.

Nors laive nebuvo žmonių, juo buvo pargabenta mokslinė įranga ir TKS atliktų mokslinių tyrimų rezultatai. Tarp jų – ir baterija kosminiam skafandrui, taip pat eksperimentai, susiję su grybų kultūrų auginimu bei probiotinių gėrimų gamyba.

Dėl jautraus krovinio kapsulę reikėjo nusileisti atsargiai, naudojant parašiutą. Prieš pat jai nukrentant ant žemės, varikliai pradėjo reguliuoti greitį. Į vietą taip pat atskrido sraigtasparnis, kuris turėjo padėti ją surasti. Dabar kapsulę ketinama ištirti.

Rusijos kosmonautų Sergejaus Prokopjevo bei Dmitrijaus Petelino ir NASA astronauto Franko Rubio grįžimas į Žemę „MS-22“ buvo pripažintas pernelyg rizikingu, kai prieš kelis mėnesius buvo aptiktas skysčio nuotėkis iš kapsulės aušinimo sistemos. Nuotėkį greičiausiai sukėlė mikrometeoritas.

Dabar planuojama, kad trys vyrai, kurie į TKS „MS-22“ erdvėlaiviu išvyko rugsėjo 15 dieną, vėliau šiais metais grįš pakaitiniu erdvėlaiviu „MS-23“, kuris prie kosminės stoties prisišvartavo vasario mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.