Susipažinkite: NASA pristatė keturis būsimos Mėnulio misijos astronautus

NASA ir Kanados kosmoso agentūra (CSA) paskelbė keturis astronautus, kurie misijos „Artemis II“ metu keliaus aplink Mėnulį – tai bus pirmoji misija su įgula NASA kelyje į ilgalaikį Mėnulio apgyvendinimą mokslo ir tyrinėjimo tikslais.

 NASA ir Kanados kosmoso agentūra (CSA) paskelbė keturis astronautus, kurie misijos „Artemis II“ metu keliaus aplink Mėnulį: Christina Hammock Koch, Victorą Gloverį, Jeremy Hansoną ir Reidą Wisemaną (sėdi).<br> NASA nuotr.
 NASA ir Kanados kosmoso agentūra (CSA) paskelbė keturis astronautus, kurie misijos „Artemis II“ metu keliaus aplink Mėnulį: Christina Hammock Koch, Victorą Gloverį, Jeremy Hansoną ir Reidą Wisemaną (sėdi).<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 8:57 AM

„Artemis II“ įgula atstovauja tūkstančiams žmonių, nenuilstamai dirbančių, kad pasiektume žvaigždes. Tai jų įgula, tai mūsų įgula, tai žmonijos įgula, – sakė NASA administratorius Billas Nelsonas. – NASA astronautai Reidas Wisemanas, Victoras Gloveris ir Christina Hammock Koch bei CSA astronautas Jeremy Hansenas kiekvienas turi savo istoriją, tačiau visi kartu jie atstovauja mūsų credo: E pluribus unum – iš daugelio – vienas. Kartu mes pradedame naują tyrinėjimų erą naujai žvaigždeivių ir svajotojų kartai – Artemidės kartai“.

Įgulos narių paskyrimai yra tokie: įgulos vadas Reid Wisemanas, pilotas Victoras Gloveris, pirmoji misijos specialistė Christina Hammock Koch ir antrasis misijos specialistas Jeremy Hansenas. Jie dirbs kaip komanda, kad per bandomąjį skrydį įvykdytų ambicingą parodomųjų užduočių rinkinį.

Maždaug 10 dienų truksiančio „Artemis II“ bandomojo skrydžio metu bus paleista galinga raketa „Space Launch System“, bus išbandytos erdvėlaivio „Orion“ gyvybės palaikymo sistemos ir patvirtintos galimybės bei metodai, kurių reikia, kad žmonės galėtų gyventi ir dirbti giliojoje kosminėje erdvėje.

„Mes grįžtame į Mėnulį, o Kanada yra šios jaudinančios kelionės centre, – sakė už Kanados kosmoso agentūrą atsakingas ministras François-Philippe'as Champagne'as. – Dėl mūsų ilgalaikio bendradarbiavimo su NASA šioje istorinėje misijoje skris Kanados astronautas. Visų kanadiečių vardu noriu pasveikinti Jeremy, kad jis yra vienos iš ambicingiausių kada nors vykdytų žmogaus bandymų priešakyje. Kanados dalyvavimas programoje „Artemis“ yra ne tik svarbus mūsų istorijos skyrius kosmose, bet ir mūsų abiejų tautų draugystės ir glaudžios partnerystės įrodymas“.

Šis skrydis, kuris bus vykdomas po praėjusių metų gruodį sėkmingai užbaigtos misijos be įgulos „Artemis I“, sudarys sąlygas pagal „Artemis“ programą Mėnulyje atsidurti pirmajai moteriai ir pirmajam nebaltaodžiui žmogui, taip atveriant kelią būsimoms ilgalaikėms žmonių tyrinėjimo misijoms į Mėnulį, o galiausiai ir į Marsą.

„Pirmą kartą per daugiau nei 50 metų šie asmenys – „Artemis II“ įgula – bus pirmieji žmonės, nuskridę į Mėnulio apylinkes. Tarp įgulos narių yra pirmoji moteris, pirmasis nebaltaodis ir pirmasis kanadietis, dalyvausiantis Mėnulio misijoje – ir visi keturi astronautai atstovaus geriausiems žmonijos pavyzdžiams, nes jie tyrinės visų labui, – sakė NASA direktorė Vanessa Wyche Johnson. – Ši misija atveria kelią žmogaus vykdomų giliojo kosmoso tyrimų plėtrai ir suteikia naujų galimybių moksliniams atradimams, komercinei, pramonės ir akademinei partnerystei bei „Artemidės kartai“.

Susipažinkite su „Artemis II“ astronautais

Tai bus antroji R.Wisemano kelionė į kosmosą: anksčiau jis dirbo skrydžio inžinieriumi Tarptautinėje stotyje 41-ojoje ekspedicijoje, nuo 2014 m. gegužės iki lapkričio. R.Wisemanas kosmose praleido daugiau kaip 165 dienas, įskaitant beveik 13 valandų, kurias per dvi išvykas praleido už orbitinio komplekso ribų. Prieš paskyrimą astronautas nuo 2020 m. gruodžio iki 2022 m. lapkričio ėjo Astronautų biuro vadovo pareigas.

A. Gloveriui ši misija taip pat bus antrasis jo skrydis į kosmosą, anksčiau jis dirbo NASA misijos „SpaceX Crew-1“ pilotu, kuris po 168 kosmose praleistų dienų į Žemę sugrįžo 2021 m. gegužės 2 d. Būdamas skrydžio inžinieriumi kosminėje stotyje 64-ojoje ekspedicijoje, jis prisidėjo prie mokslinių tyrimų, technologijų demonstravimo ir dalyvavo keturiuose išėjimuose į atvirą kosmosą.

C.H.Koch tai taip pat bus antroji kelionė į kosmosą. Prieš tai ji dirbo skrydžio inžiniere kosminėje stotyje 59, 60 ir 61 ekspedicijų metu. C.H.Koch pasiekė ilgiausio moters buvimo kosmosą rekordą – iš viso ji už Žemės ribų praleido 328 dienas ir dalyvavo pirmuosiuose moterų išėjimuose į atvirą kosmosą.

Kanadai atstovaujantis J.Hansenas į kosmosą skrenda pirmą kartą. Kanados ginkluotųjų pajėgų pulkininkas ir buvęs naikintuvo pilotas dar yra baigęs Kanados karališkojo karinio koledžo bakalauro studijas, o 2000 m. toje pačioje institucijoje įgijo fizikos magistro laipsnį, daugiausia dėmesio skirdamas plataus matymo lauko palydovų sekimui. Jis buvo vienas iš dviejų naujokų, kuriuos 2009 m. gegužę per trečiąją Kanados astronautų įdarbinimo kampaniją atrinko CSA, o 2017 m. tapo pirmuoju kanadiečiu, kuriam buvo patikėta vadovauti NASA astronautų klasei, vadovaujant kandidatų į astronautus iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados mokymams.

„Nepaprastai didžiuojuosi, kad šie keturi drąsuoliai pradės mūsų keliones į Mėnulį ir už jo ribų, – sakė NASA Johnsono skrydžių operacijų direktorius Normas Knightas. – Jie atstovauja būtent tam, koks turėtų būti astronautų korpusas: labai gabių ir daug pasiekusių žmonių, turinčių įgūdžių ir ryžto kaip komanda įveikti bet kokį išbandymą, mišinys. Misija „Artemis II“ bus sudėtinga, ir ruošdamiesi išlydėti būsimus astronautus į Mėnulį, mes išbandysime savo galimybių ribas. Neabejoju, kad su Reidu, Victoru, Christina ir Jeremy prie vairo esame pasirengę įveikti visus mums teksiančius iššūkius“.

Vykdydama „Artemis“ misijas NASA pasitelks naujoviškas technologijas, kad ištirtų daugiau Mėnulio paviršiaus nei kada nors anksčiau. Agentūra bendradarbiaus su komerciniais ir tarptautiniais partneriais ir įkurs pirmąjį ilgalaikį apsistojimą Mėnulyje. Tada planuoja pasinaudoti tuo, ką sužinos Mėnulyje ir jo apylinkėse, kad žengtų kitą didžiulį žingsnį – išsiųstų pirmuosius astronautus į Marsą.

Parengta pagal NASA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę