Istorinis skrydis: pakilo didžiausia kada nors sukurta raketa su erdvėlaiviu, ketvirtąją minutę įvyko sprogimas

Šios savaitės pirmadienis buvo įtemptas tiek kompanijai „SpaceX“, tiek kosmoso entuziastams: vakarop nuo Žemės turėjo pakilti didžiausias žmonijos sukurtas kosminis aparatas: raketa „SpaceX Super Heavy“, gabenanti tos pačios kompanijos erdvėlaivį „Starship“.

 Pirmasis „Starship“ ir „Super Heavy“ skrydis truko 4 minutes.<br> Stopkadrai, lrytas.lt mont.
 Pirmasis „Starship“ ir „Super Heavy“ skrydis truko 4 minutes.<br> Stopkadrai, lrytas.lt mont.
 „SpaceX Super Heavy“ ir „Starship“ startas.<br> Stopkadras
 „SpaceX Super Heavy“ ir „Starship“ startas.<br> Stopkadras
 „SpaceX Super Heavy“ ir „Starship“ paleidimo vietoje.<br> Stopkadras
 „SpaceX Super Heavy“ ir „Starship“ paleidimo vietoje.<br> Stopkadras
 Stopkadras
 Stopkadras
 „Super Heavy“ turi 33 „Raptor“ variklius.
 „Super Heavy“ turi 33 „Raptor“ variklius.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 4:35 PM, atnaujinta Jul 31, 2023, 10:28 AM

„Sėkmė – galbūt, bet pasitenkinimas – tai jau tikrai“, – dar praėjusį penktadienį „Twitter“ rašė Elonas Muskas, iš JAV Federalinės aviacijos administracijos gavęs leidimą „Starship“ ir „Super Heavy“ paleidimui.

Kelias į šį bandomąjį skrydį tikrai nebuvo lengvas: „Super Heavy“ raketos ankstesniuose bandymuose septynis kartus virto ugnies kamuoliais ar žiro į druzgus (kai kada sprogdinimai vykdyti ir tyčia). Ir dar pirmadienį E.Muskas laukiamą skrydį vertino atsargiai – pasak jo, nemaža sėkme bus jau vien tai, kad raketa nuskris kiek toliau/aukščiau nuo aikštelės ir jos nesusprogdins.

„SpaceX Super Heavy“ – 33 variklius „Raptor“  turinti raketa nešėja, varoma skysto metano ir skysto vandenilio kuru. Kartu su „Starship“ erdvėlaiviu jos aukštis siekia 119 metrų (vien „Starship“ aukštis – apie 50 metrų).

Tačiau pasirodo, E.Musko būgštavimai turėjo pagrindą: pirmadienį skrydis neįvyko. Likus keliolikai minučių iki starto buvo pranešta, kad užalo raketos nešėjos slėgio vožtuvas, ir kad inžinieriai dabar atliks techninę starto rutiną iki minus dešimtosios sekundės, tačiau pats skrydis vis dėlto neįvyks.

Iš pradžių pranešus apie skrydžio atidėjimą „bent 48 valandoms“, vėliau naujas bandymo laikas buvo patikslintas: balandžio 20 diena, ketvirtadienis, 16 val. 28 min. Lietuvos laiku.

Ir štai, lemtingoji diena bei valanda. Raketa stiebiasi į rytinį padūmavusį Teksaso dangų ir leidžia garų tumulus, laikas artėja prie nulio.

16 val. 16 min. – iki starto likę 12 minučių. Praėjusį kartą daugmaž šiuo metu jau buvo žinoma, kad skrydis neįvyks. Tačiau ketvirtadienį viskas kol kas sekasi puikiai.

16 val. 28 min. – atgalinis skaičiavimas iki starto keliskart atsukamas po kelias sekundes ir galiausiai sustabdomas. Startas „įšaldomas“ ties minus keturiasdešimtąja sekunde. Paaiškėja, kad pastebėtos problemos su slėgiu.

16 val. 33 min. – atgalinis skaičiavimas paleidžiamas iš naujo, nuo 30 sekundžių iki starto ribos.

16 val. 33 min – „SpaceX Super Heavy“ ir „Starship“ pakyla.

16 val. 35 min. – 100-oji skrydžio sekundė. Skrydis vyksta sėkmingai.

16 val. 37 min. – Raketa ima nekontroliuojamai suktis. Šiuo metu „Starship“ jau turėjo būti atsiskyręs nuo „Super Heavy“.

16 val. 37 min. 59 sek. – įvyksta sprogimas. Priežastis kol kas neaiški, bet faktas, kad pirmajai raketos pakopai nepavyko atsiskirti nuo erdvėlaivio.

Vis dėlto „SpaceX“ šį skrydį vadina dideliu laimėjimu, nes raketai ir erdvėlaiviui pavyko sėkmingai pakilti iš starto aikštelės ir pasiekti 29 kilometrų aukštį. Būtent tokius lūkesčius praėjusį penktadienį „Twitter“ tinkle ir buvo išsakęs Elonas Muskas.

Kalbėdamas apie tolesnius „Starship“ ir „Super Heavy“ bandymus, socialinaime tinkle „Twitter“ E.Muskas nurodė, kad jie vyks po kelių mėnesių. „Kitam bandomajam skrydžiui po kelių mėnesių mes daug ko pasimokėme“, – rašė jis.

Kaip teigia „SpaceX“, ši programa yra svarbi tuo, kad kažkada ateityje greičiausiai tokia raketa ir erdvėlaiviu (ar jų pagrindu sukurta kosminiais aparatais) žmogus nusileis Marse. O klaidos ir nesėkmės yra tik kelio, vedančios į didelį tikslą, dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.