Teiginiai, kuriuos neva patvirtino pats Pentagonas – ar tikrai JAV aptiko nežemiškus erdvėlaivius ir ateivius?

Teiginiai, kad JAV vyriausybė rado sudužusius ateivių erdvėlaivius ir jų nežmogiškas įgulas, nėra nauji. Jie tvirtai įsitvirtino pokario Amerikos NSO legendose ir sąmokslo teorijose, įkvėpdami garsiausią ufologijos pasakojimą – „Rosvelo incidentą“.

„The Debrief“ pranešė, kad JAV vyriausybė, jos sąjungininkai ir gynybos rangovai rado kelis nežmogiškos kilmės erdvėlaivius ir jų nežemiškų įgulų kūnus.<br>123rf iliustr.
„The Debrief“ pranešė, kad JAV vyriausybė, jos sąjungininkai ir gynybos rangovai rado kelis nežmogiškos kilmės erdvėlaivius ir jų nežemiškų įgulų kūnus.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-21 08:40

Dabar žurnalistai Leslie Kean ir Ralphas Blumenthalis į šiuos senstančius teiginius įnešė naujų vėjų – regis, su Pentagono pritarimu, rašo „The Conversation“.

Mokslo ir technologijų naujienų svetainės „The Debrief“ straipsnyje jie praneša, kad JAV vyriausybė, jos sąjungininkai ir gynybos rangovai rado kelis nežmogiškos kilmės erdvėlaivius ir jų nežemiškų įgulų kūnus.

Be to, jie praneša, kad ši informacija buvo neteisėtai slepiama nuo JAV Kongreso, 2022 m. JAV Gynybos departamento įsteigto Visuotinio anomalijų tyrimo biuro (skirto neatpažintų skraidančių objektų (NSO) tyrimams) ir visuomenės.

Pagrindinis šių teiginių šaltinis yra buvęs JAV žvalgybos pareigūnas Davidas Gruschas.

D.Gruscho įgaliojimai, kuriuos patikrino L.Kean ir R.Blumenthalis, yra įspūdingi. Jis yra Nacionalinės geoerdvinės žvalgybos agentūros ir Nacionalinio žvalgybos biuro veteranas.

D.Gruschas sako, kad rasta medžiaga yra „egzotiškos kilmės (nežmogiško intelekto sukurta, nežemiškos ar nežinomos kilmės), remiantis transporto priemonių morfologija ir medžiagotyriniais tyrimais bei unikalios atominės sąrangos ir radiologinių požymių turėjimu“.

D.Gruscho teiginiams pritaria Jonathanas Grey, dirbantis Nacionaliniame oro ir kosmoso žvalgybos centre, kuriame daugiausia dėmesio skiria neatpažintų skraidančių objektų analizei.

„Nežmogiškos kilmės objektai yra tikras reiškinys. Mes nesame vieni [...] Tokio pobūdžio radiniai pastebimi ne tik Jungtinėse Valstijose“, – L.Kean ir R.Blumenthalui sakė J.Grey.

„The Conversation“ pabrėžia, kad pastaraisiais metais neatpažinti skraidantys objektai – tokie kaip 2020 m. JAV karinio jūrų laivyno piloto nufilmuotas vaizdo įrašas – kelia vis didesnį susidomėjimą. Perspėjame, kad įkeltame vaizdo įraše girdima necenzūrinė leksika.

Ar šie teiginiai yra patikimi?

L.Kean ir R.Blumenthalis yra patyrę NSO žurnalistai.

2017 m., rašydami kartu su Helene Cooper laikraščiui „The New York Times“, jie atskleidė slaptą 22 mln. dolerių vertės Pentagono NSO tyrimų programą. Tas straipsnis daug prisidėjo prie to, kad būtų inicijuotas platesnis persvarstymas apie NSO, išvengiant stereotipų, stigmos ir sensacijų, teigiama „The Conversation“.

Dabar L.Kean ir R.Blumenthalis galbūt paskelbė apie tariamai rastu anomalius objektus – ir net tariamus nežmogiškus jų keleivius.

Netrukus po „The Debrief“ straipsnio JAV naujienų tinkle „News Nation“ pasirodė australų žurnalisto Rosso Coultharto interviu su D.Gruschu. Buvęs gynybos sekretoriaus pavaduotojo pavaduotojas žvalgybos reikalams Christopheris Mellonas taip pat paskelbė straipsnį žurnale „Politico“, kuriame ragino užtikrinti didesnį skaidrumą.

Tai labai panašu į organizuotas pastangas įtikinti visuomenę (ir JAV Kongresą), kad vyksta kažkas daug reikšmingesnio nei tik „dalykai danguje, kurių negalime paaiškinti“, rašo „The Conversation“.

Teiginius patvirtino Pentagonas?

Panašu, kad D.Gruschas, skelbdamas savo informaciją, laikėsi Pentagono protokolo.

L.Kean ir R.Blumenthalis rašo, kad D.Gruschas „pateikė Gynybos departamento Išankstinės publikavimo ir saugumo peržiūros biurui informaciją, kurią ketino mums atskleisti. Visi jo užrašyti pareiškimai 2023 m. balandžio 4 ir 6 d. mums pateiktuose dokumentuose buvo patvirtinti atviram paskelbimui.“

Naudodamas Išankstinę publikavimo ir saugumo peržiūrą Pentagonas patvirtina, kad informacija, kurią siūloma skelbti viešai, yra peržiūrėta siekiant užtikrinti atitiktį nustatytai nacionalinei ir Gynybos departamento politikai ir nustatyti, ar nėra įslaptintos ar su operatyviniu saugumu susijusios informacijos“.

Jei D.Gruscho informacija yra teisinga, ji tikrai yra ir „įslaptinta“, ir „susijusi su operatyviniu saugumu“, rašo „The Conversation“. Tad kodėl Pentagonas pritarė tokios informacijos paskelbimui?

Jei D.Gruscho informacija yra melaginga, ji tikriausiai neatitiktų nei įslaptintos, nei su operatyviniu saugumu susijusios informacijos požymių. Tačiau kyla kitas klausimas: kodėl Pentagonas pritartų nepagrįstos sąmokslo teorijos apie jį patį paskelbimui?

Taip elgdamasis jis greičiausiai klaidintų visuomenę, žurnalistus ir Kongresą.

Oficialus paneigimas

Iš tiesų, „All-domain Anomaly Resolution Office“ sakė „News Nation“, kad „neaptiko jokios patikrinamos informacijos, pagrindžiančios teiginius, kad praeityje egzistavo ar šiuo metu egzistuoja kokios nors programos, susijusios su nežemiškų medžiagų turėjimu“.

D.Gruschas turi paaiškinimą šiam nformacijos neaptikimui: kai kalbama apie neatpažintų oro reiškinių tyrimus, jis sako, kad „JAV vyriausybės kairioji ranka nežino, ką daro jos dešinioji“. Anot jo, „daugybė agentūrų įtraukia [NSO] veiklą į įprastines slaptos prieigos programas, nepateikdamos tinkamų ataskaitų įvairioms priežiūros institucijoms“.

1987 m. Timothy Goodo knygoje „Above Top Secret“, kurioje tiriami NSO tyrimai, aprašoma panaši biurokratija. Iš dalies būtent dėl informacijos pasiskirstymo didžiulėse biurokratinėse struktūrose, D.Gruscho teiginiai yra ir intriguojantys, ir (kol kas) nepatikrinami, teigia „The Conversation“.

JAV vyriausybės veikla šioje srityje bus tęsiama. Atstovų Rūmų priežiūros komiteto pirmininkas kongresmenas Jamesas Comeris pareiškė, kad reaguodamas į D.Gruscho kaltinimus surengs klausymą dėl NSO.

„The Conversation“ priduria, kad neturėdami tiesioginės patirties, susijusios su NSO, dauguma iš mūsų, formuodami savo įsitikinimus, remiasi viešai prieinama informacija, todėl labai svarbu atidžiai išnagrinėti, kaip ši informacija yra rengiama ir platinama.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.