Į asteroidą išskrido naujas NASA zondas

Praėjusį penktadienį, šiek tiek po penktos vakaro Lietuvos laiku, į kosmosą pakilo NASA zondas „Psyche“. Jo šešerių metų kelionės tikslas – to paties pavadinimo asteroidas, sudarytas daugiausiai iš geležies. Tuo jis skiriasi nuo daugumos kitų asteroidų, kurie yra uoliniai kūnai – bei ledinių kometų.

 Zondo šešerių metų kelionės tikslas – to paties pavadinimo asteroidas, sudarytas daugiausiai iš geležies.<br> NASA nuotr.
 Zondo šešerių metų kelionės tikslas – to paties pavadinimo asteroidas, sudarytas daugiausiai iš geležies.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 1:11 PM

Apibendrinant, maždaug vienas iš dvidešimties asteroidų yra metalinis – ar bent jau taip galima spręsti pagal jų spektrą. Psichė – didžiausias iš jų: maždaug 280 kilometrų ilgio ir 232 kilometrų pločio bei aukščio. Ne visai tvarkingos, bulvę primenančios formos asteroidas turėtų padėti atsakyti į įvairius klausimus ne tik apie asteroidų, bet ir apie planetų prigimtį.

Psichė greičiausiai yra pradėjusios formuotis planetos liekana. Gali būti, kad ją sunaikino stiprus smūgis Saulės sistemos jaunystėje. Dabartinis asteroidas yra tos planetos branduolys, atidengtas smūgio metu. Taigi, jo tyrimai leidžia pažvelgti į planetų branduolius – ko negalime padaryti Žemėje ar kitur, kur branduolius dengia tūkstančiai kilometrų uolienų.

„Psyche“ zondo tyrimai turėtų atskleisti asteroido cheminę sudėtį, vidines struktūras, magnetinį lauką ir kitas savybes. Jos padės suprasti ir asteroido formavimosi detales, ir jo vystymąsi per puspenkto milijardo metų iki šių dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?