NASA zondas užfiksavo baugią nuotrauką

Jupiterio paviršiuje pasirodė baugus veidas – kaip tik per Heloviną – ir NASA pateikia tai įrodančią nuotrauką.

NASA paskelbė naują nuotrauką, kurioje užfiksuotas Jupiterio paviršiuje pasirodęs baugus veidas.<br> NASA / V. Tarasovo nuotr.
NASA paskelbė naują nuotrauką, kurioje užfiksuotas Jupiterio paviršiuje pasirodęs baugus veidas.<br> NASA / V. Tarasovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-31 08:09, atnaujinta 2023-10-31 08:21

Rugsėjo 7 d. kosminis zondas „Juno“ per 54-ąjį artimą praskriejimą pro šiaurinius Jupiterio regionus, dar vadinamus Jet N7, užfiksavo baugų vaizdą , sakoma NASA pranešime.

Nuotraukoje matomą efektą iš tiesų sukėlė audringi debesys ir audros, besiveržiančios per dujinės milžinės terminatorių – ribą, skiriančią planetos dienos ir nakties puses. Mažas Saulės šviesos kampas, skridimo metu atsimušęs į sudėtingą Jupiterio reljefą, dar labiau padidino „veidą“, kuriame matyti įkritusios akys, išryškėjusios šnervės ir susiraukusi veido išraiška.

Tai ne pirmas kartas, kai Jupiterio nuotraukose matomi nepaprasti vaizdai. Nuo tada, kai 2016 m. liepą zondas „Juno“ atvyko į planetos orbitą, jis užfiksavo daugybę Jupiterio sūkuriuojančių debesų vaizdų, kuriuos žmonės interpretavo kaip viską – nuo Van Gogo paveikslo iki delfino. Tačiau iš tiesų tai yra smegenų reiškinio, vadinamo pareidolija, rezultatas – kai žiūrovams atrodo, kad atsitiktiniuose objektuose jie mato veidus ar kitus atvaizdus.

Pilietinio mokslo aktyvistas Vladimiras Tarasovas galutinį vaizdą sukūrė naudodamas neapdorotus duomenis, gautus iš „JunoCam“ kameros. Kai buvo padaryta neapdorota nuotrauka, „Juno“ buvo maždaug apie 7700 km virš Jupiterio debesų – maždaug 69 laipsnių šiaurės platumoje, teigia NASA.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.