46 metų senumo NASA zondas „Voyager 1“ nebeperduoda duomenų

NASA zondas „Voyager 1“ šiuo metu negali perduoti į Žemę jokių mokslinių ar sisteminių duomenų. 46 metų senumo erdvėlaivis gali priimti komandas – tačiau, atrodo, kad iškilo problemos su zondo kompiuteriais.

 NASA zondas „Voyager 1“ šiuo metu negali perduoti į Žemę jokių mokslinių ar sisteminių duomenų.<br> NASA iliustr.
 NASA zondas „Voyager 1“ šiuo metu negali perduoti į Žemę jokių mokslinių ar sisteminių duomenų.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 10:29 AM

Gruodžio 12 d. NASA tinklaraštyje paskelbtame pranešime teigiama, kad „Voyager 1“ skrydžio duomenų sistema (FDS), kuri renka borto inžinerinę informaciją ir duomenis iš erdvėlaivio mokslinių prietaisų, nebesusisiekia, kaip tikėtasi, su zondo telekomunikacijų įrenginiu (TMU).

Tinkamai veikiantis FDS kaupia erdvėlaivio informaciją į duomenų paketą, kuris naudojantis TMU perduodamas į Žemę. Pastaruoju metu šis duomenų paketas „užstrigo perduodamas pasikartojantį vienetukų ir nuliukų modelį“. „Voyager“ inžinierių komanda nustatė, kad problema susijusi su FDS, tačiau sprendimas gali būti rastas tik po kelių savaičių.

„Voyager 1“ ir jo dvynys „Voyager 2“ buvo paleisti 1977 m. – ir funkcionuoja ilgiau nei bet kuris kitas kosminis aparatas istorijoje. Abu jie yra tarpžvaigždinėje erdvėje ir skrieja į kosmosą dabar jau būdami daugiau nei 24 mlrd. kilometrų atstumu nuo Žemės.

Iš tikrųjų jie yra taip toli, kad prireikia beveik paros (22,5 valandos), kol siunčiama žinutė pasiekia erdvėlaivį – ir dar vienos paros, kad būtų gautas koks nors atsakymas. Vieno ryšio su „Voyager 1“ palaikymas užtrunka 45 valandas. Taigi, kai NASA inžinieriai galės išsiųsti zondo FDS pataisą, jiems teks laukti iki kitos dienos, kad sužinotų, ar ji veikia.

Ir sprendimas nebus toks paprastas, kaip tiesiog įjungti ir vėl išjungti sistemą (jie bandė tai padaryti – nepavyko). Erdvėlaivio amžius ir techninė įranga kelia unikalių iššūkių. NASA technikai turi dirbti pagal sistemą ir technologijas, kurias turėjo jų pirmtakai septintajame dešimtmetyje, todėl kartais tenka kūrybiškai apeiti kai kuriuos programinės įrangos trikdžius.

Tai ne pirmas „Voyager 1“ gedimas pastaraisiais metais. Zondo padėties nustatymo ir valdymo sistemos (AACS) problemos buvo pastebėtos 2022 m. gegužę, kai kelis mėnesius buvo perdavinėjami nesąmoningi telemetrijos duomenys – kol buvo rastas problemos sprendimo būdas.

2023 m. spalį pasirodė dar vienas atnaujinimas su programinės įrangos pataisa, kuri galiausiai padėjo išspręsti šią problemą, o taip pat padėjo išvengti likučių kaupimosi ant zondų variklių. Tačiau tokie atnaujinimai neatsiranda greitai.

„Ieškant zonduose kylančių problemų sprendimų, dažnai tenka susipažinti su originaliais, dešimtmečių senumo dokumentais, kuriuos parašė inžinieriai, nenumatę šiandien kylančių problemų. Todėl specialistams prireikia laiko suprasti, kaip nauja komanda paveiks erdvėlaivio operacijas, kad būtų išvengta nenumatytų pasekmių“, aiškinama NASA tinklaraštyje.

Parengta pagal Space.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.