Lietuvos moksleiviams – unikali galimybė dalyvauti kosmoso technologijų konkurse „CanSat“

Lietuvoje startavo atranka į Europos kosmoso agentūros inicijuotą mokomųjų palydovų konkursą „CanSat“, skirtą 14–19 m. moksleiviams. Organizatoriai tikisi, kad konkurse įgyta patirtis jaunuoliams ne tik suteiks daugiau žinių apie kosmoso sektorių, bet ir paskatins domėtis karjeros galimybėmis.

 Lietuvoje startavo atranka į Europos kosmoso agentūros inicijuotą mokomųjų palydovų konkursą „CanSat“, skirtą 14–19 m. moksleiviams. <br> 123rf nuotr.
 Lietuvoje startavo atranka į Europos kosmoso agentūros inicijuotą mokomųjų palydovų konkursą „CanSat“, skirtą 14–19 m. moksleiviams. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 11:03 AM, atnaujinta Jan 4, 2024, 11:38 PM

Šį konkursą mūsų šalyje organizuoja Inovacijų agentūros „Space Hub LT“ grupė, Lietuvos etnokosmologijos muziejus ir „Vilnius Tech“ universitetas.

„Lietuva jau turi sparčiai augančių ir pasaulyje žinomų kosmoso technologijų įmonių, kurios sėkmingai eksportuoja savo produkciją ir gali pasigirti išskirtinėmis kompetencijomis. Kosmoso technologijos Lietuvoje ir toliau sparčiai žengs į priekį bei sudarys vis didesnę dalį šalies BVP. Todėl norime, kad jauni žmonės pažintų ir išnaudotų šios augančios srities galimybes“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Neringa Morozaitė-Rasmussen.

Konkurse didelis dėmesys bus skiriamas edukacijai, jo metu moksleiviai atliks visa tai, ką atlieka tikrus kosminius palydovus konstruojančios komandos: dalyviai turės išsikelti misijos tikslus, projektuoti „CanSat“ modelį, atlikti sistemos bandymus, vykdyti modelio paleidimą ir mokslinių duomenų analizę. Moksleiviams reikės sukonstruoti skardinės dydžio palydovus, skirtus simuliuoti tikrų palydovų skrydį: perkrovas raketoje, ryšio įjungimą ar trumpus ryšio seansus.

„Space Hub LT“ grupės vadovė Eglė Elena Šataitė mano, kad dalyvavimas „CanSat“ konkurse moksleiviams ne tik suteiks praktinių žinių, bet ir prisidės prie aukštųjų technologijų vystymosi Lietuvoje.

„Vienas pagrindinių tikslų organizuojant „CanSat“ yra paskatinti moksleivių domėjimąsi kosmoso technologijomis, o kartu ir rinktis studijuoti inžinerinius, technologijų bei kitus mokslus. Būtent šių specialybių atstovų ateityje reikės labiausiai, o jų indėlis į Lietuvos ekonomiką bus itin svarbus“, – sakė ji.

Lietuvos etnokosmologijos muziejus nuolat organizuoja įvairias edukacijas astronautikos ir astronomijos temomis, bendradarbiauja su Utenos regiono STEAM centru. Pasak muziejaus direktorius Lino Šmigelsko, konkursas „CanSat“ yra tęstinė, pastiprinanti edukacinė programa, kuri moksleiviams padės įgyti reikalingų įgūdžių ir pasisemti įkvėpimo iš profesionalų.

„Moksleiviai į „CanSat“ modelį turės sutalpinti visas įprastiniuose palydovuose esančias sistemas: maitinimo, komunikacijos, tai pat – jutiklius. Tai visiems pradedantiesiems kosmoso entuziastams leidžia realiai susipažinti su palydovų projektavimo ir konstravimo principais bei įranga“, – teigė jis.

Konkurse moksleiviams paskaitas skaitys ir žinių semtis padės „Vilnius Tech“ ir kitų universitetų bei įmonių atstovai. Dalyviai visas palydovų konstravimui reikalingas priemones gaus iš nacionalinio konkurso organizatorių ir partnerių.

Komandos teikti paraiškas konkursui gali iki 2024 m. sausio 14 dienos. Pirmus du mėnesius vyks moksleivių mokymai, o savo sukurtas technologijas jie pademonstruos finaliniame etape gegužės 10 d., kuris vyks Molėtų aerodrome.

Nugalėjusi komanda galės atstovauti Lietuvą birželio 17–18 d. vyksiančiame Europos kosmoso agentūros organizuojamame renginyje „Inžinierius vienai dienai“ Nyderlanduose. Kelionės išlaidas apmokės konkurso organizatoriai.

„CanSat“ remia įmonės „Teltonika“, „Ship4Payments“, SBA koncernas ir Vladas Lašas. Daugiau informacijos apie šį projektą rasite „Space Hub“ ir Lietuvos etnokosmologijos muziejaus puslapiuose.

Dalyvių paraiškų laukiama iki sausio 14 dienos el. p. info@spacehub.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.