Artėja pavasario lygiadienis – viena geriausių naktų stebėti žvaigždes

2024 m. pavasario lygiadienis jau beveik čia pat. Ankstų trečiadienio rytą, kovo 20 d. 5 val. 6 min. Lietuvos laiku Šiaurės pusrutulyje prasideda astronominis pavasaris, o Pietų pusrutulyje – astronominis ruduo.

 Šiomis naktimis turėtų gerai matytis Jupiteris – ryškiausia iš visų matomų planetų.<br> 123rf iliustr.
 Šiomis naktimis turėtų gerai matytis Jupiteris – ryškiausia iš visų matomų planetų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2024, 2:14 PM

Žodis „lygiadienis“ reiškia vieną iš dviejų dienų per metus, kai dienos šviesos ir tamsos trukmė visame pasaulyje yra (sąlyginai) vienoda.

Tai reiškia, kad į šiaurę nuo pusiaujo pavasario lygiadienis ir datos aplink jį yra geriausia proga kurį laiką stebėti žvaigždes – vėliau naktys Šiaurės pusrutulyje trumpės (iki vasaros saulėgrįžos birželio 20 d. 23 val. 50 min) ir ilgainiui taps per trumpomis astronomijai. Ir kuo toliau į šiaurę, tuo trumpesnė bus naktis.

Bet kovo 20 d. naktinis dangus bus pilnas įspūdingų vaizdų, kurie netrukus išnyks nuo dangaus skliauto. Jei išeisite į lauką vos tik nusileidus Saulei, netoli vakarų horizonto galėsite pamatyti neryškią Merkurijaus planetą. Tačiau turėtumėte paskubėti, nes sutemus ji nusileis. Virš jos bus Jupiteris – ryškiausia iš visų matomų planetų, tačiau kuri netrukus paliks vakarinį dangų.

Kol kas milžiniška planeta yra puikus vieno iš gražiausių naktinio dangaus vaizdų žymeklis. Tiesiai virš Jupiterio yra Plejadžių žvaigždynas, dar vadinamas Septyniomis seserimis. Šis jaunų, mėlynų žvaigždžių telkinys yra labai ryškus ir įspūdingai atrodo žiūrint bet kokiais žiūronais.

Atsigręžę šiek tiek į pietvakarius, pamatysite tris žvaigždes, kurios sudaro Oriono diržą – vieną žymiausių Šiaurės pusrutulio žiemos ir pavasario naktinio dangaus vaizdų. Tos trys žvaigždės – Alnitakas, Alnilamas ir Mintaka – turi po dvi ryškias žvaigždes, esančias virš jų (Belatriksė ir Betelgeizė) ir po jomis (Saifas ir Rigelis). Jei rasite šias žvaigždes, pamatysite didžiąją dalį Oriono žvaigždyno.

Bet grįžkite prie tų trijų diržo žvaigždžių, pratęskite liniją į pietryčius ir susidursite su labai ryškia žvaigžde. Tai Sirijus – ryškiausia žvaigždė naktiniame danguje ir viena iš artimiausių, nuo mūsų Saulės sistemos nutolusi vos per 8,6 šviesmečio.

Žvaigždžių stebėjimas per pavasario lygiadienį – tai atsisveikinimas su ryškiais žiemos žvaigždynais. Tačiau jei pažvelgsite į rytus, pamatysite ir kylančius naujojo sezono žvaigždynus. Pirmiausia suraskite Mėnulį, kuris ryškiai spindės virš pietryčių horizonto. Pažvelgę po juo, pamatysite Regulą – ryškiausią Liūto žvaigždyno žvaigždę. Pastebėję ją vos sutemus, žinosite, kad atėjo pavasario lygiadienis, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.