Naktimis danguje dabar matyti „Drakonų motina“

Šiaurės pusrutulyje sutemus dabar matoma reta, anksčiau raguota kometa, kurią astronomai pakrikštijo „Drakonų motina“.

 Šiaurės pusrutulyje sutemus dabar matoma reta, anksčiau raguota kometa, kurią astronomai pakrikštijo „Drakonų motina“.<br> EKA nuotr.
 Šiaurės pusrutulyje sutemus dabar matoma reta, anksčiau raguota kometa, kurią astronomai pakrikštijo „Drakonų motina“.<br> EKA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2024, 1:01 PM

Ši Halley tipo kometa, oficialiai vadinama 12P/Pons-Brooks kometa, kartą per 71 metus apskrieja aplink Saulę. Paskutinį kartą pro Žemę ji praskriejo 1954 m., teigiama Europos kosmoso agentūros (EKA) pranešime.

Miesto dydžio kometos branduolys yra 17 kilometrų skersmens ir šis dangaus kūnas aplink Saulę skrieja elipsės formos orbita. Naujausi kometos stebėjimai atskleidė paslėptą šviesos spiralę, supančią jos ledinę šerdį.

Kaip ir dauguma kometų, 12P/Pons-Brooks sudaryta iš ledo, dulkių ir uolienų, o jos „galva“ yra žalios spalvos. Taip yra dėl to, kad kometose yra diatominių anglies molekulių – anglies atomų duetų, sulipusių vienas su kitu – kurie veikiami Saulės skleidžia smaragdinę šviesą.

Tačiau šis dangaus objektas išsiskiria tuo, kad tai kriovulkaninė (šaltoji vulkaninė) kometa – o tai reiškia, kad ji reguliariai išsiveržia, išmesdama į kosmosą savo ledinio branduolio turinį, todėl kometa atrodo ryškesnė nei įprastai.

Praėjusių metų liepą mokslininkai pirmą kartą per 69 metus pastebėjo kometos išsiveržimą ir tuo metu jai „išdygo ragai“, dėl kurių ji gavo „velnio kometos“ pravardę.

Nuo to laiko kometa dažnai išsiverždavo ir užsitarnavo reputaciją dėl „įspūdingų dujų ir dulkių išsiveržimų“, pasakoja EKA.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.