Artėja pats geriausias laikas stebėti „Drakonų motiną“

Europos kosmoso agentūra informuoja, kad 12P/Pons-Brookso kometą jau dabar galima išvysti Šiaurinio pusrutulio naktinėje padangėje.

 Europos kosmoso agentūra informuoja, kad 12P/Pons-Brookso kometą jau dabar galima išvysti Šiaurinio pusrutulio naktinėje padangėje.<br> EKA nuotr.
 Europos kosmoso agentūra informuoja, kad 12P/Pons-Brookso kometą jau dabar galima išvysti Šiaurinio pusrutulio naktinėje padangėje.<br> EKA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 11:47 AM

Šią kometą bus galima stebėti po sutemų (valanda po saulėlydžio) vakariniame horizonte. Jei pasiseks, galbūt ją pavyks pamatyti žiūronais ar net plika akimi, tačiau vis dėlto kur kas didesnės galimybės ją pamatyti kad ir mažu teleskopu.

Ši kometa į Saulės sistemą užsuka kas 71-ius metus.

„Drakonų motina“

Ši kometa ganėtinai unikali, turi išskirtinę išvaizdą. Norint ją pastebėti, danguje reikia ieškoti žalios spalvos dėmės su miglota uodega. 2023 m. spalį mokslininkai nustatė, kad kometa per keturis mėnesius kosmose išsiveržė (panašiai kaip ugnikalnis) net du kartus. Kometos centre yra dulkių, dujų ir ledo mišinys, kuris vadinamas kriomagma – arba kitaip „ledo lava“.

Kometa arčiausiai prie Žemės priartės birželio mėnesį, tačiau tuo metu ji jau nebus matoma Šiauriniame pusrutulyje, t.y. ir Europoje. Tad geriausias laikas stebėjimui – daba nuo kovo pabaigos iki balandžio vidurio.

Tiesa, dėl iš Sacharos atkeliavusių dulkių kol kas pro apniukusį dangų apskritai gali sunkiai pavykti įžiūrėti kosminius kūnus. Pasak sinoptikų, oro sąlygos turėtų pasikeisti ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.