Trakų salos pilyje – viduramžių valdovų portretai

 Parodos atidaryme dalyvavo portretų autorius dailininkas A.Slapšys ir šios kolekcijos mecenatas, bendrovės „Žaliasis kampas“ direktorius Antanas Gedvilas, Trakų istorijos muziejaus, kuris surengė šią parodą, direktorius Virgilijus Poviliūnas, istorikai Tomas ir Inga Baranauskai, kiti svečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Petkūnas

Mar 13, 2014, 9:25 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:55 AM

 Parodos atidaryme dalyvavo portretų autorius dailininkas A.Slapšys ir šios kolekcijos mecenatas, bendrovės „Žaliasis kampas“ direktorius Antanas Gedvilas, Trakų istorijos muziejaus, kuris surengė šią parodą, direktorius Virgilijus Poviliūnas, istorikai Tomas ir Inga Baranauskai, kiti svečiai.

 Į parodą susirinkusiems žiūrovams A.Gedvilas papasakojo, kad prieš trejetą metų parodoje pamačius A.Slapšio tapytus paveikslus kilo mintis įamžinti savo gimtinės Karšuvos ir Žemaitijos kunigaikščius, todėl jis pasiūlė dailininkui nutapyti šio krašto valdovų Vykinto, Almino ir Gerdvilo portretus.

Vėliau A.Slapšys nutapė  dar penketo Lietuvos kunigaikščių portretus. Šie portretai patiko  istorikams T. ir I.Baranauskams, todėl jie pasiūlė nutapyti ir kitų Lietuvos kunigaikščių  portretus,  pateikė  apie juos surinktą istorinę medžiagą. A.Gedvilas sutiko finansuoti ir šios kolekcijos darbus.    Per parodos atidarymą buvo pristatyta ir knyga „Viduramžių Lietuvos viešpačiai“, kurios autoriai T. Baranauskas, I.Baranauskienė ir A.Slapšys

Istorikas T.Baranauskas, apibūdindamas A.Slapšio kūrinius, sakė, kad tai  didžiausia Lietuvos kunigaikščių ir kunigaikštienių portretų serija, nutapyta vieno dailininko ir vienu stiliumi. Pasak T.Baranausko, nors kunigaikščių veidai yra menami, jie leidžia pajusti senovės laikų rūsčią ir karingą dvasią ir įžvelgti konkrečius istorinius žmones.

"Dabar jau galime turėti Daugiručio, Tautvilo, Vykinto ir daugelio kitų antraplanių, bet vis dėlto labai reikšmingų Lietuvos istorijos veikėjų vizualinį įvaizdį. Šią portretų kolekciją galima palyginti nebent su žymaus XIX a. lenkų dailininko Jano Mateikos 44 Lenkijos valdovų portretų galerija.  A.Slapšio serijoje svarbius savo istorijos veikėjus ras ne tik lietuviai, bet ir latviai, baltarusiai, ukrainiečiai, lenkai, rusai, karelai“, - sakė istorikas.

A.Slapšys profesionalią kūrybinę veiklą pradėjo JAV, parodose dalyvauja nuo 2006-ųjų. Jo darbų yra įsigiję privatūs kolekcininkai, pastaraisiais metais menininkas aktyviai dalyvauja Lietuvos pašto ženklų kūrimo konkursuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.