Tauragės fotomenininkų keliai veda ir į Sovetską

„Sovetsko istorijos muziejaus, kuriame dabar eksponuojama mano fotografijų paroda, darbuotojai prasitarė, kad Krymo problema slegia ir paprastų žmonių pečius. Parodos atidaryme dalyvavę Sovetsko gyventojai nesakė, kurią pusę palaiko, tačiau teigė esantys nepatenkinti esama situacija. Muziejaus darbuotojai pergyvena, kad dėl krizės Ukrainoje jiems liepta susimažinti atlyginimus arba etatus“, – sakė iš Sovetske, buvusioje Tilžėje, surengtos personalinės parodos „FOTOgrafiJOS“ atidarymo grįžęs tauragiškis fotomenininkas Romualdas Vaitkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

2014-04-02 10:33, atnaujinta 2018-02-14 22:54

Anot fotografo, Kaliningrado mieste vykstantys rusų kariniai manevrai netrikdo kultūrinių ryšių tarp Tauragės ir Kaliningrado srities.

„Meno žmonės nejaučia vadinamosios Rusijos blokados, kaip politikai ar verslininkai. Po parodos atidarymo „FOTOgrafiJOS“ man paskambino Kaliningrado srityje esančios stambios pieno perdirbimo įmonės vadovas ir paprašė meniškai įamžinti įmonės veiklą.

Su Sovetsko miesto, kuriame gyvena perpus daugiau žmonių nei Tauragėje, fotografais bendraujame dešimt metų. Rusai atvažiuoja fotografuoti į Tauragę, mes kasmet lankomės Sovetske.

Tauragiškiams fotografams teko pabūti ir karo areštinėje, kai, fotografuojant ant karių saugomo geležinkelio bėgių, jie buvo sulaikyti. Tąkart su fotografais buvęs politikas Sigitas Kancevyčius paskambino Sovetske gyvenančiam draugui. Po šio skambučio kareiviai mus pavaišino arbata ir paleido į laisvę“, – pasakojo R.Vaitkus.

Į pirmos Sovetkse personalinės parodos „FOTOgrafiJOS“ atidarymą R.Vaitkus išskubėjo po Sovetsko istorijos muziejaus direktorės Andželikos Špiliovos skambučio.

Moteris Tauragės krašto muziejaus gamtos fotografijos skyriaus vedėju dirbančiam fotomenininkui priminė, kad Lietuvos ir Rusijos laikas skiriasi. Tauragiškis buvo tai pamiršęs, o žvilgtelėjęs į laikrodį pamatė, kad iki parodos atidarymo liko dvi valandos.

Automobilį Lietuvos pasienyje Panemunės mieste palikęs fotografas Luizos tiltą, jungiantį Lietuvą su Sovetsku, kirto pėsčiomis.

Nors fotografas nerimavo, kad gali užtrukti dokumentų patikrinimas Rusijos pasienyje, tačiau sienos perėjimas buvo sklandus ir jis į parodos atidarymą nepavėlavo.

Į parodą susirinkę Sovetsko gyventojai nustebo išvydę liūdnas, skurdžias gyvenimo akimirkas iš Lietuvos kaimo: be elektros viena gyvenanti močiutė, arkliais pakinkytame vežime vežamas karstas, name su išdaužtais langais tėvų laukiantys vaikai sušalusiomis rankomis valgo manų kruopas.

„Vienas vyriškis paklausė, ar dabar tinkamas metas rodyti tokią Lietuvą. Pažadėjau kitą kartą atvežti kitokią parodą.

Aš žaviuosi Sovetsko parodų lankytojais – jie mieli, geranoriški, žingeidūs, moka diskutuoti apie meną“, – pasakojo R.Vaitkus.

„FOTOgrafiJOS“ – tai per pastarųjų keturiolikos metų laikotarpį įamžintas socialinis reportažas iš nykstančio kaimo.

Šios parodos, kurią pirmieji išvydo Vilniaus „Prospekto galerijos“ lankytojai, kuratorius fotomenininkas Gytis Skudžinskas iš 120 nuotraukų žiūrovui atrinko 35 nuotraukas.

„Personalinėje parodoje jis pristato nuo skubančio ir globalaus pasaulio nutolusius personažus, tuos, kurie liko savo tradicinėje egzistencijoje, nesiveldami į akimirksniu kintančio pasaulio žaidimus. Atrodo, kad autorius į šiuos beišeinančius žmones žvelgia su tam tikru ilgesiu“, – G.Skudžinskas rašo parodos anotacijoje.

„Parodos atidaryme sostinėje dalyvavo keli Seimo nariai, politologai. Man buvo svarbus Seime dirbančių žmonių, kurie rūpinasi, kad kaimas gražėtų, modernėtų, požiūris į mano fotografijose įamžintą skurdų kaimą.

Prisimenu, viena moteris pasakė, kad negali atitraukti akių nuo nuotraukų, tačiau ir negalinti į jas žiūrėti, nes tokie vaizdai graudina“, – sakė R.Vaitkus.

Jis įsitikinęs, kad po dešimties metų tokių vaizdų, kokie liks jo nuotraukose, kaime nebebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.