Oslo bare lankytojus pasitinka ledinis Čiurlionis

Šalia Norvegijos Nacionalinės galerijos įrengtame ledo bare – apšarmojęs vyras, kuriuo bruožus atpažins bet kuris bent truputį išprusęs lietuvis.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Apr 7, 2014, 5:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:55 PM

Prie stalo su puodeliu rankose sėdi iš ledo išskaptuotas žymiausias mūsų dailininkas ir kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Skulptorius Kęstutis Musteikis, iš ežero ledo sukūrė 1,2 metro M.K.Čiurlionio skulptūrą ir du jo paveikslus - „Pavasaris" bei „Bičiulystė". Menininkas aiškino tokiu būdu siekęs norvegiškai užeigai suteikti lietuviškumo.

„Thon" viešbučio patalpose sumontuotame šaldytuve lietuviai buvo pakviesti įrengti 100 kvadratinių metrų ledo galeriją - barą, skirtą žymiausiam norvegų tapytojui Edvardui Munchui. K.Musteikis pasiūlė, kad šiame bare sėdėtų ir pora „Muncho draugų" - to meto menininkų, kurie esą užsuko pas žymųjį norvegą į svečius.

Nors M.K.Čiurlionis nebuvo susitikęs E.Muncho, jis gyveno ir kūrė panašiu laiku, menotyrininkai lygindami jų kūrinius randa nemažai bendrų bruožų, pabrėžia, jog abu menininkai formavo savo tautų idealus, ateities vizijas.

Kitas E.Muncho svečias - filosofas Friedrichas Nietzsche tarsi sujungia abu tapytojus: jis daugavo su E.Munchu, o Čiurlionis žavėjosi F.Nietzsche.

Skulptorius sužavėjo ir faktas, jog, E.Munchas pavaizduotas ant 1000 norvegiškų kronų banknoto, o M.K.Čiurlionio atvaizdas buvo numatytas ant 1000 lietuviškų litų banknoto. Po pusmečio išdrožtas ledas aptirpsta net ledo bare ir tuomet „Muncho svečią" teks keisti kitu. Kol kas į jo vietą numatomas Salvadoras Dali.

Pats Munchas ir 11 jo kūrybai skirtų pano taip greitai neištirps. K.Musteikis sugalvojo jau išdrožtą iš ledo pano sukljuoti su kitu ledo luitu ir taip jį uždaryti į ledo vidurį. Tik tuomet tenka drožti negatyvą, t. y. vaizdas turi būti ne išgaubtas, kaip įprasta, o įgaubtas. Taip oras netirdo ledo.

Septynių lietuvių skulptoriai barą įrengė per mėnesį iš 60 tonų ežero ledo. Žymiausias E.Muncho kūrinys „Šauksmas" tapo centriniu kavinės akcentu. Tai - trečia lietuvių įrengta meno galerija - baras.

Oslo bare vienu metu gali būti iki 70 lankytojų. Lankytojai turi pirkti maždaug 50 litų kainuojantį bilietą, už kurį vėliau gali gurkštelėti nemokamo gėrimo iš ledo stiklinės, be to, naudotis gido paslaugomis, kuris aprodo galeriją. Visiems gidams paaiškinta, kas tas lietuvis ir ką jis sukūrė.

Spauda plačiai rašė apie ledo galerijos - baro atidarymą, kurį ta proga aplankė Oslo meras, tačiau nepaminėjo jį sukūrusių skulptorių lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.