Parodoje – Nacionalinę premiją pelniusių fotomenininkų kūriniai

Lietuvos kultūros ministerijos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 11, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:50 PM

Ministerijoje taip pat pristatytas praėjusių metų gruodį išleistas premijos laureatų fotoalbumas, kuriame galima išvysti darbus, už kuriuos fotomenininkai ir buvo apdovanoti. Įžanginį žodį knygoje parašė istorikas, Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas Alfredas Bumblauskas bei dailėtyrininkas Virginijus Kincinaitis.

Leidinio pristatyme dalyvavę fotomenininkai išreiškė viltį, jog jų kūryba atguls ne tik į knygas ar fotoalbumus, tačiau sulauks ir nuolatinės ekspozicinės erdvės.

Kultūros ministerijoje atidarant Nacionalinės premijos laureatų parodą, kultūros ministras Šarūnas Birutis pastebėjo, jog žodis kultūra nebėra vien ministerijos užraše – ji atkeliauja ir į pačią instituciją. Ministras atskleidė, jog ateityje čia planuojami kiti renginiai, koncertai ir spektakliai.

„Norime ministeriją paversti visada atvirą menininkams, kad tai būtų jų namai, kad visada čia rastų supratimą ir žinotų, kad ne kažkas Lietuvoje kuria kultūros politiką, o mes visi“, – sakė ministras.

Nacionaline kultūros ir meno premija iš viso yra apdovanoti 8 šalies fotomenininkai. 1990-aisiais premiją už fotografijų seriją „Atlaidai“ pelnė Romualdas Požerskis, 1995-aisiais – Aleksandras Macijauskas, pagerbtas už fotografijų seriją „Lietuvos kaimo turgūs“. Už peizažinių fotografijų ciklą „Tolių vaizdai“ 1998 metais premija apdovanotas Algimantas Kunčius, 2003-iaisiais – Antanas Sutkus, įvertintas už fotografijų seriją „Kasdienybės archyvai 1959-1993“.

Tarp Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų-fotomenininkų taip pat yra Stanislovas Žvirgždas, 2004 m. apdovanotas už lietuviškų peizažų tikrumą ir meno įtaigumą, tradicijos brandumą ir atnaujinimą bei autorines knygas, Vytautas Balčytis, įvertintas už konceptualių fotografijų ciklus „Peizažai“, „Vilniaus vaizdai“ ir „Lietuvos miesteliai“, Romualdas Rakauskas, premiją pelnęs už fotografijos meno poetinį įtaigumą, bei Algimantas Aleksandravičius, 2011-aisiais pagerbtas už fotografinio portreto atnaujinimą, Lietuvos asmenybių galerijos sukūrimą, už Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos paveldo poetiškus atspindžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.