Žalia – pati mėgstamiausia Lietuvos dailės spalva

Tradiciškai žalia spalva simbolizuoja gamtą, gyvybingumą, pumpurus, veržlumą, jaunystę. Kiek rečiau – pavydą. Jeigu reikėtų išrinkti pagrindinę lietuviškos dailės spalvą, tai ja neabejotinai taptų žalia. Ir ne todėl, kad Lietuvoje stipri peizažo tradicija. Greičiau atvirkščiai – peizažų tiek daug, nes norime būti žalios spalvos apsuptyje. Tapyba bandome numalšinti gamtos nostalgiją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2014, 8:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:30 AM

Sostinės galerijoje „Kunstkamera“ gegužės 2 dieną atidaryta pavasariška, vien žaliai spalvai skirta paroda „Įvadas į žalią“. Joje pristatoma 18 autorių bei arti 30 tapybos darbų. Tarp jų – kūriniai tokių žinomų autorių kaip Augustinas Savickas, Jonas Buračas, Adomas Galdikas, Vaclovas Kosciuška, Algimantas Jonas Kuras, Leonas Katinas, Algirdas Petrulis, Adomas Varnas.

„Kiekvieną didelį tapytoją su savo autentiška ir originalia tapybos sistema galima suvesti į tam tikrą spalvų schemą. Pavyzdžiui, jeigu mes kalbame apie olandų tapytoją Vincentą van Goghą, tai jį apibūdinančios spalvos yra geltona ir mėlyna. Lietuvių tapytoją Augustiną Savicką ryškiausiai apibūdina žalia ir raudona. Šios spalvos jo kūryboje yra labai ryškios ir pabrėžia dailininko gyvenimišką, žmogišką, menininkišką vitališkumą, kuriuo jis tikrai buvo apdovanotas“, – viename interviu yra sakiusi menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė.

Žalios spalvos nerasime tarp pagrindinių spektro spalvų. Ji – tarpinė, gaunama sumaišius geltoną ir mėlyną. Priklausomai nuo to, geltono ar mėlyno pigmento yra daugiau, žalia gali svyruoti nuo šiltos iki šaltos. Jos atspalvių gali būti įvairiausių: alyvuogių, nefrito, smaragdo, turkio, jūros, miško, avokadų. Ji džiugina pavasariškos žolės žalumu ar stebina sodriu šaltu pamėlynavimu. Žalia – gamtos spalva, todėl ji dominuoja daugelyje peizažų. Paroda „Įvadas į žalią“ pristato įvairias žalios spalvos variacijas. Iš pirmo žvilgsnio ji eklektiška, tačiau vientisumo įgauna pastebėjus, kad beveik gelsva žalia ir šalta, beveik mėlyna žalia turi vieną bendrą vardiklį – spektro bangą, kurios ilgis 520–570 nm, o dažnis – 575–525 THz.

Įdomu, kad žalios spalvos svarbą pripažino ir tautinės Lietuvos vėliavos kūrėjai (J. Basanavičius. T. Daugirdas ir A. Žmuidzinavičius), o dar anksčiau ji, drauge su mėlyna, buvo pasirinkta ir tautinei kokardai, kuria puošėsi 1794 m. T. Kosciuškos sukilimo dalyviai – Vilniaus gvardiečiai. Žalia spalva buvo ir Mažosios Lietuvos ir sovietinės Lietuvos TSR vėliavose.

Parengta pagal "Kunstkameros" informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.