Tarp „Auksinio kadro“ laimėtojų – ir „Lietuvos ryto“ fotografai

Spaudos fotografai liemenes su daugybe kišenių gegužės 9-osios popietę iškeitė į kostiumus ir elegantiškas sukneles: Vilniaus rotušėje jų laukė profesinė šventė - tryliktieji spaudos fotografų apdovanojimai. Iškilmingoje scenoje „Auksinio kadro“ prizai įteikti praėjusių metų geriausių fotografijų autoriams. Tarp jų – „Lietuvos ryto“ fotografams Vidmantui Balkūnui ir Ramūnui Danisevičiui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2014, 9:00 PM, atnaujinta Feb 10, 2020, 12:00 PM

153 fotografai vertinimo komisijai pateikė daugiau kaip 5,5 tūkstančio nuotraukų. Autoriai darbus konkursui teikė pagal šias temas: „Naujienos“, „Gyvenimas“, „Portretas“, „Diplomatija“, „Kultūra“, „Europos metai“, „Pramogos“, „Sportas“, „Kariuomenė“, „Gamta ir jos apsauga“, „Spindesys“ ir „Fotopasakojimas / Reportažas“

„Džiugu, kad ir šiemet tarp nominuotųjų „Auksiniam kadrui“ yra naujų vardų. Tai rodo, kad spaudos fotografija Lietuvoje žengia į priekį, į savo gretas įtraukia naujų autorių. Atrasime ir fotografijų, ypač fotopasakojimų, kurie buvo sukurti ne redakcijos ar naujienų portalo užsakymu. Tai atskleidžia fotografų tikėjimą šiuo žanru ir jo ateitimi“, – sakė Lietuvos spaudos fotografų klubo, rengiančio konkursą,  prezidentas Jonas Staselis.

Tarptautinė vertinimo komisija išrinko 12-os konkursinių temų nugalėtojus ir atrinko beveik du šimtus fotografijų, kurios pateko į metraštį „Lietuvos spaudos fotografija 2014“ ir parodą.

Vertinimo komisijoje tradiciškai dirbo Lietuvos ir užsienio specialistų grupė: latvis Gatis Rozenfeldas, danas Jensas Kristianas Søgaardas, lietuviai Eglė Deltuvaitė, Paulius Lileikis ir Vidas Rachlevičius.

Konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2014“ laureatai

Naujienos

Vidmantas Balkūnas, „Lietuvos rytas“

Nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip iš Vilniaus rajono ūkininko Algio Kaušakio atimami badaujantys, neprižiūrimi arkliai. Jie žiemą ganėsi ant sniego, turėjo mažai pašaro ir beveik negavo vandens. Gyvūnų globėjai ir veterinarai bando gelbėti mirštančius gyvulius. Manoma, kad dalis arklių krito, kai jiems, ilgą laiką badavusiems, buvo atvežta daug šieno.

Nominantai – Vladimiras Ivanovas  („Verslo žinios“) ir Domantas Umbrasas (lrytas.lt)

Gyvenimas

Andrius Repšys, fotomistika.lt

Etiopija… Genčių šalis… Tai kitas, mums sunkiai suprantamas pasaulis su savo požiūriu, tradicijomis ir barbariškais papročiais. Bet ir čia saugiausia pas mamą. Mama – artimiausia ir mylimiausia, visada pasiryžusi apginti ir pasiaukoti.

Nominatai – Ramūnas Danisevičius („Lietuvos rytas“) ir Petras Malūkas (AFP)

Portretas

Tadas Kazakevičius

„Po maudynių“.

Nominantai – Elijus Kniežauskas (delfi.lt) ir Viktorija Vaišvilaitė-Skirutienė (vv-photography.com)

Europos metai

Saulius Žiūra, ziura.eu

Juodkrantės žvejys po sunkios darbo dienos. Tądien nebuvo lengva, bet netikėtai išlindęs šiltas saulės spindulys lyg ranka nubraukė dienos sunkumus.

Nominatai – Evgenia Levin (bernardinai.lt) ir Saulius Žiūra (ziura.eu).

Kultūra

Kęstutis Žilionis

Choro „Bel Canto“ koncertas Šv.Kotrynos bažnyčioje.

Nominantai – Ramūnas Danisevičius („Lietuvos rytas“) ir Kazimieras Linkevičius („Respublika“)

Diplomatija

Martynas Ambrazas, ELTA

„Išdykėliai“. Spaudos konferencija po oficialaus NATO energetinio saugumo kompetencijos centro Vilniuje atidarymo. Jį atidarė prezidentė Dalia Grybauskaitė ir NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

Nominantai – Olga Posaškova ir Ilona Šilenkova

Pramogos

Ramūnas Danisevičius, „Lietuvos rytas“

„Trise upėje. Be valties ir be šuns. Toks ir buvo tikslas“.

Nominantai – Andrius Aleksandravičius („Kauno diena“, afoto.eu) ir Viktorija Vaišvilaitė-Skirutienė (vv-photography.com)

Kariuomenė

Vidmantas Balkūnas,  „Lietuvos rytas“

Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono žvalgai Panevėžio rajono miškuose dalyvavo pratybose, kur buvo mokomi išlikimo paslapčių. Viena užduočių – patiems pasigaminti sniegbridžius, kurių reikia žygiuoti per gilias pusnis.

Nominatės – dvi Ievos Budzeikaitės (KAM) nuotraukos

Sportas

Valentinas Pečininas

„Jaunasis karatistas". Radviliškyje 2013 metų vasaros pradžioje vyko tarptautinis Japonijos karatė asociacijos (JKA) ir Lietuvos karatė asociacijos mokomasis praktinis seminaras, kurį vedė JKA 7 dano meistras Danielis Lautier, atvykęs iš Prancūzijos. Kartu su patyrusiais karatė meistrais treniruotėse dalyvavo keli jauniausi Lietuvos karatistai. Būsimi juodojo diržo meistrai mokėsi drausmės, savitvardos, karatė technikos ir stengėsi būti panašūs į vyresnius sportininkus.

Nominantai – Augustas Četkauskas (sportoakimirka.lt) ir Donatas Lazauskas

Gamta ir jos apsauga

Martynas Sirusas, adfoto.lt

„Pažeidėjas“. Nešioti ragus nėra nusikaltimas, juolab kad dažnas vyras jais puošiasi. Tačiau tapatybei nustatyti vis tiek gali būti sulaikytas pareigūnų. Medžiotojų šventės Radviliškyje akimirka.

Nominantai - Giedrius Baranauskas („Šiaulių kraštas“) ir Ramūnas Danisevičius („Lietuvos rytas“)

Spindesys

Gediminas Žilinskas

„Vyro portretas“.  „L’Officiel“ žurnalo fotosesija, autoportretas. Stilistė Lina Bernotaitytė, šukuosena Raimondo Pasternackio, grimas Deimantės Kazėnaitės.

Nominantai – Tadas Černiauskas (tadaocern.com) ir Viktorija Vaišvilaitė-Skirutienė

Fotopasakojimas / Reportažas

Giedrius Dagys, Berta Tilmantaitė, Žilvinas Vasiliauskas, dikiy.me

„Zimnik“ šalčio kelias.

Rusijos centrinėje dalyje, Evenkijos miškuose, pavasaris, vasara ir ruduo trunka tik po vieną mėnesį, o žiema – ištisus devynis. Šiame laukiniame krašte žiemą „nutiesiamas“ kelias, vietinių vadinamas „zimnyku“ – žiemos keliu. Kad būtų patogu gyventi miškų glūdumoje, reikia atsigabenti svarbiausių dalykų. Sniego motociklai, valtys, žibalas (vien žibalinėms lempelėms, kurių reikia pasišviesti trobelėje, per metus sunaudojama apie 200 litrų žibalo), maistas ir kt. „iš žemyno“, kaip sako vietiniai, atkeliauja „zimnyku“. „Zimnykas“ – ledo ir amžinojo įšalo žiemos kelias, jis atidaromas tik keletui šalčiausių mėnesių ir tampa pagrindine Evenkų autonominės apygardos susisiekimo arterija. Bendras „zimnyko“ ilgis Evenkijoje siekia apie 4300 km. Sezono metu įveikus 650 km Evenkijos šiaurinės dalies „zimnyko“ į Čirindą ir Esėjų, kuriuose kartu sudėjus gyvena vos 800 gyventojų, iš Turos, Evenkijos sostinės, atvežama apie 1500 tonų įvairaus kuro: dyzelino, benzino bei aviacinių degalų. Per vieną reisą pristatoma apie 10–20 tonų degalų. Į šį regioną per žiemą surengiama dar keliasdešimt papildomų reisų maistui bei kitiems gaminiams atvežti, o iš čia išvežama apie 250 tonų medžiotojų laimikio – elnienos. Nušautų elnių kūnai po valandos sušąla, tad vos spėjus juos išdarinėti mėsa savaime užsikonservuoja. Elnienai transportuoti nenaudojama jokia speciali technika su šaldymo įranga. „Tai – gyvenimo kelias, – sako Andrejus Meroška, oro uosto Esėjuje, pačiame šiauriausiame „zimnyku“ pasiekiamame kaimelyje, vadas. – Juo mums atveža ir maisto, ir kuro, antraip sunkiai išliktume.“

Nominantai – Artūras Morozovas (artmor.lt) ir Saulius Žiūra (ziura.eu)

A.Morozovo fotopasakojimas -  „Mūšis dėl 16 kilogramų garbės“. Kai stačiatikių pasaulis ramiai susėdęs prie stalo švenčia Velykas, vienas Gruzijos kaimelis šią dieną mini skendėdamas dulkių debesyje dėl besigrumiančių jo vyrų. Šuchučio kaimas – niekuo neišsiskiriantis. Jis žinomas dėl per jį besidriekiančios magistralės ir vienos dienos per metus, kai šis kelias būna užblokuotas. Kartą per metus – Didįjį sekmadienį šiuo keliu eismas sustoja dėl tūkstantmetės tradicijos – lelo varžytuvių. Šis žaidimas neturi teisėjo dėl labai paprastos priežasties – čia nėra jokių taisyklių, laiko limito ir dalyvių skaičiaus ribojimo. Ritualinio žaidimo laukas – Šuchučio kaimo centrinė dalis tarp dviejų upelių. Didįjį sekmadienį viršutinio bei žemutinio kaimelio vyrai grumiasi dėl 16 kilogramų sveriančio kamuolio, pripildyto žemių ir vyno, ir gruziniškai vadinamo burčiu. Žaidimo tikslas – šį iš odos pasiūtą sunkų kamuolį nunešti į savo kaimelio pusę. Kamuolį miniai dvasininkas išmeta tiksliai išmatuotame centre tarp dviejų upelių – maždaug 150 metrų ruožas, per kurį eina ir magistralė, kelioms valandoms virsta lelo mūšio lauku. Kovojančios minios nesustabdo niekas – nei namų tvoros, nei daržai, nei kelio ženklai. Pergalė reiškia garbę laimėjusiai kaimelio daliai, o kamuolys, iškilmingai perneštas būrio laimėtojų per kaimą, padedamas ant paskutinio mirusio žaidėjo kapo.

Sauliaus Žiūros fotoreportažas iš Nidos.

Kolegų prizas

Kęstutis Žilionis

Nominantai – Robertas Dačkus (fotodiena.lt) ir Giedrius Dagys, Berta Tilmantaitė, Žilvinas Vasiliauskas (dikiy.me)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.