„Muziejų naktis“ Lietuvoje: 10 vietų, kurias verta aplankyti

Nemokamas lankymas beveik iki vidurnakčio, įdomios paskaitos, pačios įvairiausios kūrybinės dirbtuvės ir koncertai. Taip šalies muziejai pasirengė gegužės 17 dieną, Muziejų dienos išvakarėse, vykstančiai tradicinei „Muziejų nakčiai“. Šiemet joje dalyvauja net 69 įvairių miestų ir miestelių muziejai. Kaip ir praėjusiais metais daugiausia entuziastų yra Kaune. Ten „Muziejų naktį“ duris atvers net 19 muziejų, sostinėje – 14. Visų jų aplankyti neįmanoma, todėl siūlau gana subjektyviai atrinktą įdomiausiųjų dešimtuką.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2014-05-17 16:17, atnaujinta 2018-02-13 20:13

1. LDK valdovų rūmai. Lankymas nemokamas nuo 16 iki 23.30 val.

Valdovų rūmai kviečia lankytojus nemokamai pasivaikščioti archeologines ir istorines ekspozicijas, pamatyti neseniai įsigytą seniausią Vytauto Didžiojo atvaizdą, o taip pat kitų Europos valdovų šeimyninius portretus. Kas valandą juose vyks nemokamos ekskursijos, veiks atvira edukacijos dirbtuvėlė, įsikūrusi muziejaus nuolatinių ekspozicijų erdvėje.

Lankytojų vestibiulio auditorijoje galima bus pasiklausyti įdomių paskaitų. Dendrochronologė dr. Rūtilė Pukienė bandys atsakyti į klausimą, „kas pastatė Gedimino pilį?“. Archeologas dr. Povilas Blaževičius mėgstantiems medžioklę pristatys naujausių tyrimų duomenis apie medžioklinius ir medžiojamuosius paukščius Vilniaus Žemutinėje pilyje XIV–XVI a. O pusę dešimtos vakaro Feraros universiteto (Italija) profesorius Giovanni Ricci šiurpins klausytojus pasakojimais apie tai, kas, kaip, kada ir dėl kokių priežasčių gąsdino rūmų damas ir ponus: „Vaiduokliai Europos dvaruose Renesanso laikais“.

2. Nacionalinė dailės galerija. Lankymas nemokamas iki 23 val.

Visą popietę Nacionalinės galerijos lauko terasoje galima bus susipažinti su tapybos paslaptimis ir kartu nutapyti didžiulį abstraktų paveikslą. Vertos dėmesio ir nemokamos ekskursijas su gidu po nuolatinę ekspoziciją ir įspūdingą Niujorko lietuvio Kęstučio Zapkaus tapybos retrospektyvą.

3. Genocido aukų muziejus. Lankymas nemokamas iki 23 val.

Nakties tamsoje apžiūrėti, kokiose kamerose laikė ir kankino žmones KGB budeliai galima Genocido aukų muziejuje. Nuo devynių vakaro jo kiemelyje organizuojama tradicinė dviejų valandų dokumentinių filmų peržiūra. Šių metų „Muziejaus nakties“ naujovė – jaunųjų menininkų sukurtas projektas „Metodai“. Jo pristatymas – 19 valandą.

4. Nacionalinis muziejus. Lankymas nemokamas iki 18 val.

Labai nenoriai masinėse akcijose dalyvaujantis Nacionalinis muziejus ir šį kartą darbą baigia anksti vakare, tačiau 15 val. ir 17 val. kviečia į įdomias temines ekskursijas Naujajame arsenale. Jų metu bus pristatytas pirmasis muziejinis rinkinys Lietuvoje – Vilniaus „Senienų muziejaus“ kolekcija. Eustachijaus Tiškevičiaus 1855 metais įkurtas „Senienų muziejus“ tuo metu buvo vienintelė kultūros įstaiga Vilniuje atvira visuomenei. Tiems, kurie domisi istorija, nereikėtų praleisti progos.

5. Radvilų rūmų muziejus. Lankymas nemokamas iki 24 val.

Galimybę nemokamai pasigrožėti įspūdinga Andrejaus Balykos ikonų kolekcija „Muziejaus nakties“ proga lankytojams dovanoja Radvilų rūmai. Tuo pačiu galima apžiūrėti ir kitas muziejaus ekspozicijas, skirtas Dubingių ir Biržų kunigaikščiams Radviloms bei Rytų Azijos, Naujosios Gvinėjos ir Australijos aborigenų menui. 17 val. muziejuje galima bus pabendrauti su kolekcininku A.Balyka, o po įdomių ekskursijų po ikonų parodą edukacinėse dirbtuvėse įsigilinti į ikonų spalvų simboliką ir jų auksavimo paslaptis. 6. Kauno pilis. Lankymas nemokamas iki 24 val.

Muziejų naktis“ – puiki proga nemokamai apžiūrėti pilies ekspoziciją, o po to pasilinksminti šalia pilies vykstančiuose renginiuose. Čia bus žaidžiami viduramžių žaidimai – „Vilkelis“, „Kvirkatas“, „Kroketas“, „Raketmūšis“, „Krepšiasvydis“. Kūrybinėse dirbtuvėse galima bus pasigaminti senovinių koklių, nusilipdyti Kauno pilies gyventojus.

7. M.Žilinsko galerija (Kaunas). Lankymas nemokamas iki 22 valandos.

M.Žilinsko galerija siūlo nemokamai apžiūrėti naujausias parodas „Art Deco mada“ ir „Venecijos ritmai“ bei įsigyti muziejaus leidinių už neįprastai maža kainą. O taip pat pažaisti, pašokti ir vaidinti edukacinėse programose. „Muziejų naktį“ užbaigs trisdešimt penkių fotomenininkų darbų projekcijos ant M. Žilinsko dailės galerijos fasadų.

21 val. galerijoje vyks festivalio “Kaunas Photo 2014” parodos „Muziejų dienos ir naktys“ atidarymas. Parodoje trylikos menininkų iš Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos, JAV, Austrijos, Lietuvos fotografijos tyrinėja matomą ir nematomą muziejų kasdienybės pusę: nuo parodos sumanymo, eksponavimo iki atidarymo vaišių

8. Lietuvos aviacijos muziejus (Kaunas). Bilieto kaina tik 2 litai, fotografavimas – nemokamas, veiks iki 1 val. nakties.

Mėgstantiems naktinėti žiūrovams muziejus parengė proginę ekskursiją „Romantinis vakaras tarp lėktuvų“, o lygiai vidurnaktį žada visus nustebinti įspūdingu ugnies šou.

9. Prano Domšaičio galerija (Klaipėda). Lankymas nemokamas iki 20 val.

Klaipėdiečiai vieninteliai Lietuvoje galės atvesti vaikus į muziejų ne tik pasižiūrėti kūrinių, bet ir pasiklausyti pasakos. Nuo 17 val. kas valandą darželinukams ir pradinukams bus pasakojama pusvalandinė istorija „Kartą senojoje Klaipėdoje“, įkvėpta parodos „Dionyzo Varkalio kolekcija“.

P.Domšaičio galerija „Muziejų naktį“ šeimoms pasiūlys ir daugiau renginių – vyks gražiausio kūrinio rinkimai, kūrybinės laivų dirbtuvės ir žaidimas visai šeimai „Kur nuplauks laivelis?“.

10. Chaimo Frenkelio vila ir parkas (Šiauliai). Lankymas nemokamas nuo 20 iki 24 val.

Šiauliečiai „Muziejų naktį“ kviečiami į Ch.Frenkelio vilos parko vasaros sezono atidarymą ir jo metu vyksiančią „Medijų naktį“. Susirinkusiems gros muzikos grupė „Tykiai“. Galima bus pamatyti lėlių animacijos pradininko Vladislovo Starevičiaus (1882–1965) animacinių filmų retrospektyvą su gyvo garso komentarais.

23 val. prasidės projektas „XX a. pr. Šiauliai muzikos ir vaizdo projekcijose“. O viso vakaro metu paragauti gurmaniškų patiekalų kvies Ch.Frenkelio vilos restoranas ir lauko restoranas „Žemaitis".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.