Norvegijos lietuvė: „Suknelę vilkintys vyrai nieko nebestebina“

Barzdotas jaunas vyras, apsitempęs seksualia suknele ant petnešėlių. Jis guli ant minkšto kilimo ir skaito knygą.  Brandaus amžiaus pražilęs barzdotas vyras nuogais pečiais, apsitaisęs ilga balta vestuvine suknele. Jam už nugaros – senas medinis namas, šalia – nuo jo nusigręžęs šuo.  Tai – norvegų rašytojas Tomas Espedalis. Jį, vilkintį moteriškais apdarais, nutapė norvegų dailininkė Karina Nokleby-Presttun.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

May 21, 2014, 6:20 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:23 PM

Paveikslas, kuriame T.Espedalis nutapytas vilkintis vestuvinę suknelę,  kabo Norvegijos nacionalinėje dailės galerijoje. O štai jauną barzdylą – menininkės K.Nokleby-Presttun vaikiną, gulintį ant kilimo su knyga, – nuo ketvirtadienio galės pamatyti ir lietuviai.

K.Nokleby-Presttun ir dar trys dailininkės – Hilde Frantzen, Gro Gjengedal-Navelsaker ir Kristina Daukintytė-Aas – Užupio meno inkubatoriaus galerijoje „Galera“ surengė parodą „Play & Decay“.

„Paroda buvo suplanuota dar žiemą. Nežinojome apie „Euroviziją“ ir kas ją laimės. Šį darbą parodai Karina parinko dėl lengvumo – jį paprasčiau transportuoti“, – aiškino viena parodos autorių K.Daukintytė-Aas.

Ketvertukas apsidžiaugė, kai suprato, kad vienas paveikslas gali pritraukti į parodą daugybę pasipiktinusių ar susidomėjusių smalsuolių.

„Pataikėme į opų Lietuvos tašką. Labai įdomu, ką žmonės apie tai galvoja, kaip diskutuoja“, – sakė Norvegijos lietuvė.

Ją nustebino karšta reakcija po „Eurovizijos“ konkurso. Jį šiemet laimėjo Conchita Wurst – moterimi persirengęs barzdotas vaikinas Thomas Neuwirthas.

„Lietuvių reakcija stebina - juk einame link laisvės, galimybės rinktis net  lytį“, – kalbėjo 18 metų svetur praleidusi menininkė.

Norvegijoje T.Neuwirtho pergalė nesukėlė išskirtinių emocijų.

Lietuvės bičiulė K.Nokleby-Presttun nuo 2006 metų tapo vyrus moteriškais drabužiais.

„Ji aprengia savo draugus moteriškais drabužiais ir įkomponuoja į vyriškas veiklas, pavyzdžiui, medžioklę. Šiais darbais ji teigia ne tai, kad lytis nesvarbu, bet tai, kad vyrai ir moterys yra visiškai lygūs“, – aiškino dailininkė.

36 metų menininkė nemato nieko bloga, kad vyras nori atrodyti kaip moteris: „Jei nepažeidi kito žmogaus orumo, turi teisę rinktis gyvenimo kelią. Tuo labiau - aprangą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.