Ž.Kempino instaliaciją Niujorko parke atgaivina gamtos jėgos

Lietuvių menininko Žilvino Kempino instaliacija „Kaliausė“ įsikūrė Sokrato skulptūrų parke Niujorke. Tai didžiausias meno kūrinys, kada nors eksponuotas šioje erdvėje. 80 metrų ilgio, 20 metrų pločio, 4 metrų aukščio kinetinę Ž.Kempino instaliaciją sudaro 200 nerūdijančiojo plieno stulpų, kurie viršuje sujungti specialia sidabrine juosta, skirta paukščiams baidyti, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

May 27, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:31 AM

Visas instaliacijos medžiagas menininkas išbandė praėjusią žiemą ant savo Niujorko studijos stogo, todėl yra tikras, kad kūrinys atlaikys ir stipriausius vėjus.

Gyva aplinkos dalis

Jau 16 metų Niujorke gyvenantis Ž.Kempinas savo instaliacijas arba judančias skulptūras dažniausiai kuria parodų salėse, kur gali pagal savo sumanymą sureguliuoti ventiliatorių kuriamo vėjo srautus, tinkamai apšviesti kūrinius prožektoriais.

O Sokrato parke jam teko bendradarbiauti su tikromis gamtos jėgomis – saule ir vėju.

„Šis darbas gyvuoja gamtoje ir sustiprina, paryškina viską, kas vyksta aplinkui. Saulėtą dieną jis labai stipriai spindi, o kai pučia stiprus vėjas, skleidžia garsą. Jei ateisite vakare, kai leidžiasi saulė, stulpai pagaus tiktai dalį šviesos ir atspindžiai jau bus visai kitokie.

„Kaliausė“ – tai kūrinys, kurį atgaivina gamtos jėgos“, – aiškino menininkas internetinio dienraščio „Art in America“ korespondentui.

Blyksniai ir muzika

Iš pirmo žvilgsnio „Kaliausė“ – keistas koridorius, architektūrinė konstrukcija, kurios sienų ir lubų plyšiai leidžia gamtos ir miesto vaizdams netrukdomai skverbtis į vidų. Žiūrovą apima keistas jausmas, kad jis vienu metu yra ir viduje, ir išorėje. Galima vaikščioti kiaurai sienas ir žvalgytis per lubų plyšius.

Žiūrovus stebina ne tiktai nuolat kintantis instaliacijos vaizdas, kuris reaguoja į kiekvieną saulės blyksnį, o vakarop nusidažo saulėlydžio spalva. Vėjyje plazdančių juostų muzika čia nė kiek ne mažiau svarbi.

Pasak menininko, „Kaliausė“ leidžia geriau pamatyti, pajusti ir išgirsti gamtos jėgas, kurios nuolat mus supa, tačiau išlieka nelabai pastebimos, – saulės spindulį, vėjo gūsį.

Konstravo kaip juvelyras

Niujorkas – ne pirma vieta, kurioje Ž.Kempinas pristato savo įspūdingą kūrinį.

2012 metais panašią instaliaciją pirmieji pamatė japonai Ečigo-Cumario (Japonija) šiuolaikinio meno trienalėje.

Spalvotų stulpų ir juostų instaliacija tuomet vadinosi „Kakashi“ (išvertus iš japonų k. – kaliausė). Vėliau ji viliojo lankytojus į Ž.Kempino parodą, kuri 2013 metais buvo surengta kinetinio meno mago Jeano Tinguely muziejuje Bazelyje (Šveicarija).

Pritaikydamas savo darbą konkrečiai vietai menininkas visuomet jį šiek tiek pakeičia, tad trys „Kaliausės“ instaliacijos versijos – gana skirtingos.

Tačiau visoms joms sukurti reikėjo neįtikėtinai daug technikos ir darbo jėgos. Juk stulpų vietos apskaičiuotos iki milimetro, jie turi lygiuoti vienas su kitu, stovėti statmenai, nė kiek nepasvirę.

Todėl kiekvienam iš 200 plieno stulpų reikėjo ne tik iškasti duobę, bet ir labai tiksliai įbetonuoti joje apatinį stulpo galą. O kur dar ilgiausių vėjo plaikstomų juostų kabinimas, sukėlęs nemažai problemų instaliaciją montavusiems darbininkams.

Muziejus įkurtas po atviru dangumi

Sokrato skulptūrų parkas – visame pasaulyje žinomas šiuolaikinio meno muziejus po atviru dangumi. Jis buvo įkurtas 1986 metais ir nuo tada pristato publikai didelio mastelio skulptūras bei instaliacijas.

Kiekvienas parko projektas įgyvendinamas gavus valdžios institucijų ir privačių rėmėjų paramą.

Vienas svarbiausių Ž.Kempino instaliacijos rėmėjų – Lietuvoje jau kelerius metus veikianti meno ir kultūros puoselėjimą bei plėtrą skatinanti organizacija „Lewben Art Foundation“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.