Ukrainiečių dailininko drobėse – garsiausių mūšių vaizdai

Radvilų rūmuose atidaroma batalinių kūrinių paroda Minint Oršos mūšio 500-ųjų metinių jubiliejų, Radvilų rūmuose Vilniuje ketvirtadienį atidaroma Ukrainos dailininko Andrijaus Cholomeniuko batalinių kūrinių paroda.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:27 PM

Anot Ukrainos meno akademijos profesoriaus Michailo Krivolapovo, dailininkas jau kelis dešimtmečius kantriai ir nuosekliai tapo įspūdingas patriotines drobes karo tematika. Pagrindiniai jo talentingų batalinių kompozicijų herojai įrašė ne vieną šlovingą ir didvyrišką puslapį Ukrainos istorijoje. Šiemet, minint Oršos mūšio 500-ąsias metines, A.Cholomeniuko batalinio žanro kūrinius pirmą kartą pamatys ir Lietuvos žiūrovai. Personalinėje dailininko parodoje Radvilų rūmų muziejuje lankytojams pristatoma per 60 darbų. Pasak Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje Petro Vaitiekūno, „simboliška, kad būtent Ukrainos menininkas sudėtingu jo tėvynei laiku ryžosi nutapyti mūsų šaliai reikšmingą įvykį – Oršos mūšį. Prieš pusę amžiaus Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė susitelkė ir sugebėjo atsispirti tolesnei Rusijos ekspansijai. Ilgokai po Oršos mūšio Maskva nebedrįso pulti Lietuvos. Šis atokvėpis leido mūsų protėviams ne tik atsigauti, sustiprėti, bet ir žengti pirmyn. Būtent tuo laikotarpiu sukurtas Pirmasis Lietuvos statutas, pastatyti renesansiniai Valdovų rūmai, pradėtos spausdinti knygos, sklido renesanso ir reformacijos idėjos".

Ukrainos žinomas dailininkas A. Cholomeniukas gimė 1957 m. Černovcuose menininkų šeimoje. 1979 m. baigė Lvovo valstybinę dailės akademiją. Nuo 1986 m. aktyviai rengia savo darbų parodas. Jo paveikslai eksponuoti Kijeve, Toronte, Sidnėjuje, Vienoje, Klagenfurte (Austrija), Sofijoje, Varnoje, Vokietijos miestuose ir kitur.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.