Autoaktus kuriančiai fotografei pozuotojų nereikia ieškoti

Lietuvos fotomenininkų sąjunga meno mugėje „ArtVilnius ’14“ pristato Violetos Bubelytės parodą, 2013 m. eksponuotą prestižinio festivalio „PHotoEspaña“ pagrindinėje programoje. Jau daugelį metų V.Bubelytė fotografuoja tik savo pačios aktus.

Jau daugelį metų V.Bubelytė fotografuoja tik savo pačios aktus.
Jau daugelį metų V.Bubelytė fotografuoja tik savo pačios aktus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2014, 8:09 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:22 PM

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Prospekto fotografijos galerija tradiciškai dalyvauja šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius ’14“, kuri lankytojus į renginius pakvies birželio 17-21 dienomis. Šiemetinė mugės programa skirta fotografijos menui. Prospekto galerija pristato pastaruoju metu vėl ryškiai matomą V.Bubelytę. 2013 m. prestižinio festivalio „PHotoEspaña“ pagrindinės programos dalyvė, šiemet pagerbta ir LR Vyriausybės kultūros ir meno premija.

V.Bubelytė (g. 1956 m.) yra viena unikaliausių Lietuvos fotografijos atstovių. Pradėjusi savo kūrybinę veiklą 1980 m., iki šiol ją aktyviai tęsia ne tik dalyvaudama parodose, bet ir publikuodama savo nuotraukas Lietuvos bei tarptautiniuose leidiniuose. Jos fotografijos lyginamos su daile, publikuojamos, eksponuojamos.

Autorė naudoja kūrybą kaip protestą ir tas protestas tampa jos kūrybos inspiracija. „Jau daugelį metų V.Bubelytė fotografuoja tik savo pačios aktus ir klausimas „Kas esi pats?“ autorei tapatus klausimui „Kas yra žmogus?“ V.Bubelytės aktuose nėra nei emancipatoriškų provokacijų, nei seksualumo temos refleksijų. Tai pokalbis apie vienatvę. Žmogus visuomet, ne tik gimdamas ar mirties akistatoje, yra vienas.

Autorė fotografuoja klaustrofobiškai ankštoje asketiško kambario erdvėje, kūną neretai įspraudusi į patalpos kampą. Autopozavimas – tai priemonė meditacijai, psichosomatinėms būsenų studijoms. Iš šios dilemos randasi specifinė fotografijų įtampa, tarpstanti spengiančioje tyloje. Kūno kalba byloja apie susikaupimą, atsipalaidavimą, taip pat ir skausmingus raumenų susitraukimus. Negausūs atributai – dėžės, lentos, plokščių skydai, draperijos, nepridengdami nesaugo ir negaubia kūno. Daugumoje fotografijų kamera fiksuoja modelį taip tiksliai, kad net hipertrofuoja jo realumą.

Kai kuriose naujose nesibaigiančios sekvencijos dalyse nerami šviesa dematerializuoja, ištirpina kūną. Lieka tik jo šešėlis, kuris dar ir sudvejinamas. Modelis tampa pats sau pora. Tai lyg užuomina į Šiaurės renesanso tapybai būdingą portretinių aktų aranžavimą. Fotografijų tema – realybės iliuzoriškumas, antrinis žmogiškos patirties charakteris. Kūnas nebėra savęs atspindys. Žaidybinė kontempliacija pakenčia negailestingą savistabą“. (R.Jurėnaitė. Violeta Bubelytė. In Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien, Vilnius, 1997)

„ArtVilnius ’14“ lankytojai galės ne tik gėrėtis savito ir specifinio braižo autoaktais, bet ir pabendrauti su autore. V.Bubelytė Prospekto fotografijos galerijos stende 3.13 autografus dalys birželio 17 d.  12–14 val. ir 20 d. 16–18 val. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ (Laisvės pr. 5, Vilnius).

„ArtVilnius ’14“ ekspoziciją lydi paraleliniai renginiai:

Birželio 18 d. 15 val. Arnio Balčaus paskaita „Šiuolaikinė Latvijos fotografija“. „ArtVilnius ’14“, „Litexpo“ (Laisvė pr. 5, Vilnius).

Birželio 19 d. 17 val. 30 min. Latvių parodos „Vietos pojūtis. Šiuolaikinė Latvijos fotografija“ atidarymas. Prospekto fotografijos galerija (Gedimino pr. 43, Vilnius).

Birželio 20 d. 21–01 val. Kultūros naktis. Šviesos instaliacija ir performansas „1/30 ekspozicija“. Prospekto fotografijos galerija (Gedimino pr. 43, Vilnius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.